S'eleva el to de la crisi diplomàtica entre Espanya i Israel. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha fet un pas endavant i aquest dissabte qualificava "d'autèntic genocidi" el que està passant a Gaza. Convertint-se així en el primer membre del govern espanyol en manifestar-se en aquests termes. Les paraules de Robles han estat respostes per l'ambaixada d'Israel, que ha acusat la titular de Defensa de "fer seu el relat fals i infundat de l'organització terrorista Hamàs". Robles, que va ser rebuda a l'acte entre xiulades i esbroncades i crits de "fora, fora", va remarcar la solidaritat d'Espanya en els conflictes globals: "Espanya és sempre molt solidària del que passa en el món, no ens podem oblidar que a Ucraïna està morint la gent, està sent una guerra tremenda, ni prescindir del que està passant a Gaza, que és un autèntic genocidi", va apuntar.

Israel carrega contra Margarita Robles

Robles, en unes declaracions a RTVE en el marc de la desfilada del dia central de les Forces Armades a Oviedo, preguntada pel reconeixement espanyol de l'estat palestí, va descartar que la tensió diplomàtica tingui conseqüències entre els serveis d'intel·ligència d'Israel i Espanya. I va afegir que l'atac del país que lidera Benjamin Netanyahu sobre Gaza "és un autèntic genocidi". La resposta de l'ambaixada d'Israel a Espanya va arribar a través de les xarxes socials i va carregar contra la titular de Defensa. "Israel lluita a Gaza d'acord amb el dret internacional en una guerra contra Hamàs que ni va començar ni volia, conseqüència de la massacre sense precedents perpetrada el passat 7 d'octubre. Israel s'enfronta a un enemic cruel que utilitza a la seva població com a escuts humans i que encara manté segrestats 125 israelians". 

L'encreuament d'acusacions es produeix després que Pedro Sánchez anunciés que Espanya reconeixerà el pròxim dimarts, 28 de maig, l'estat de Palestina, i la posterior reacció d'Israel, que aquest divendres va anunciar que "talla la connexió entre l'ambaixada d'Espanya a Israel i els palestins" residents a Cisjordània com a represàlia. El ministre israelià d'Exteriors, Israel Katz, va informar que s'ha prohibit al consolat d'Espanya a Jerusalem "prestar serveis als palestins". 

En paral·lel, també divendres el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de les Nacions Unides va ordenar a Israel que aturi de manera immediata la seva ofensiva militar a la ciutat de Rafah, que es troba a l'extrem sud de la Franja de Gaza. La decisió de l'òrgan judicial es va aprovar amb 13 vots a favor i només 2 en contra, motivada en resposta a la petició formulada per Sud-àfrica com a mesura cautelar en la demanda que va presentar al gener acusant el país agressor d'estar cometent "actes genocides". Tanmateix, la resposta d'Israel va ser tornar a bombardejar Rafah aquest dissabte. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic