Després d'un complex pacte sense precedents històrics entre vuit partits de gairebé tot l'espectre políticNaftalí Bennett -líder del partit nacionalista Yamina- ha estat ratificat avui com a cap d'Executiu en una votació al Parlament que ha validat la creació definitiva d'un nou Gabinet que es basarà en la rotació en la seva presidència. 

El nou govern de coalició ha comptat amb suport de 24 diputats de centre, 19 de dreta, 13 d'esquerra i quatre del partit àrab Ra'am. Aquests han sumat 60 vots a favor que han superat els 59 en contra i, així, han posat punt final als 12 anys de l'era de Benjamin Netanyahu

Primer ministre fins al 2023

Bennett, serà primer ministre fins al mes de setembre de 2023, tal com s'estableix a l'acord de coalició. A partir d'aquesta data, serà reemplaçat pel centrista Yair Lapid, al capdavant del partit centrista i laic Iesh Atid (Hi ha futur). 

La nova administració inclourà 28 ministres i comptarà amb la participació femenina més gran en la història de país, amb un total de 9 diputades.

El seu gabinet estarà conformat per Yair Lapid com a primer ministre suplent i ministre de Relacions Exteriors; Benny Gantz com a ministre de Defensa; Avigdor Lieberman com a ministre de Finances; Gideon Saar com a ministre de Justícia; i com Ayelet Shake ministra d'Interior, entre d'altres.

Rebut entre esbroncades

En els moments previs al jurament del nou govern, Bennett ha iniciat un discurs per agrair la tasca del Benjamin Netanyahu. Ara bé, els membres del partit de l'ara exprimer ministre (Likud) l'han interromput durant el seu discurs per tal de no deixar que es dirigís al parlament. “Les seves esbroncades són tan fortes com el seu fracàs per a governar Israel”, ha respost Bennet.

En la mateixa línia, els seus antics aliats, el Partit Religiós Sionista, han decidit abandonar l'hemicicle. 

Celebració a Tel-Aviv

Els que sí que han celebrat el nomenament són els centenars de persones que s'han concentrat a la plaça Rabin de Tel-Aviv en suport al govern de Bennett-Lapid. 

 

 

El "bloc del canvi"

Nascut a l'urbs de Haifa el 1972 en una família jueva emigrada dels EUA, el flamant primer ministre va ser soci proper de Netanyahu, va ocupar carteres com Defensa o Educació en Executius anteriors i va resultar en moltes de les coalicions que van mantenir en el poder al cap de Govern sortint, les quals va integrar de 2013 a 2020.

El seu partit, Yamina, va obtenir 7 escons en els comicis de març, i malgrat ser una xifra baixa en una Cambra de 120 amb altres forces amb representació similar o major, es va convertir en actor clau a l'ésser una de les formacions amb capacitat per inclinar la balança tant cap a Netanyahu com cap a l'anomenat "bloc del canvi", pel que finalment es va decantar.

 

Imatge principal, Naftali Bennett / EFE