Des de fa temps que el Govern planteja que sobre la taula de diàleg es presenten dues carpetes: un sobre l'autodeterminació i l'altre sobre la desjudicialització. Aquesta darrera ha protagonitzat l'última reunió de la taula que va tenir lloc el passat dimecres a La Moncloa. Ara bé, en una entrevista a RAC1, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha subratllat que això no implica que deixin de banda la carpeta de l'autodeterminació. "En una negociació s'ha de començar pel que està més madur i té més possibilitats", ha exposat. 

"El primer que hem de fer és acabar amb la repressió per començar una nova etapa", ha sentenciat la consellera que ha volgut posar en valor la feina feta al voltant de la taula davant de les crítiques que els acords d'aquesta van generar ahir: "Això que fem és molt difícil i fer tuits és molt fàcil, però vull fer valdre la feina que estem fent". Tot plegat, afirmant que no deixaran de lluitar pel dret de l'autodeterminació. 

Malgrat tot, com ja va passar ahir, els detalls dels pactes encara són borrosos. Molts dels acords s'enfoquen a realitzar-se abans d'acabar l'any com per exemple introduir reformes legislatives per la desjudicialització o la promoció de l'ús del català al Senat. Tanmateix, Vilagrà no ha concretat que passaria si aquests compromisos no es compleixen en aquestes dates. Sí que ha remarcat que la taula se seguirà reunint. 

Per la seva banda, el soci de govern d'Esquerra, Junts, que no va assistir a la taula, va considerar el mateix dimecres que el president del Govern, Pere Aragonès, hauria d'explicar al Parlament "l'orientació que està agafant" la taula de diàleg. La formació denunciava que l'espai "s'està allunyant dels objectius originaris que estaven explicitats en un mandat del Parlament" i que "l'Estat no para de generar conflictes nous que llavors posa com a elements de negociació". Aquest dijous, Vilagrà ha replicat a Junts que van ser informats dels pactes en finalitzar la reunió de la taula de diàleg i creu que no "té sentit" que demanin la compareixença del president. 

Silencia sobre Laura Borràs

Preguntada per la situació de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la consellera no ha volgut entrar-hi, ja que no és diputada i ha deixat clar que respecta la separació de poder. Tanmateix, Vilagrà ha remarcat que "caldrà veure què passa" aquest dijous al Parlament. A més, la consellera ha destacat que l'objectiu d'ERC no és quedar-se la presidència de la cambra. "Hem de trobar una solució", ha demanat.