La Comunitat de Madrid se’n va a eleccions d’aquí a poc més de dos mesos, l’escenari comença a definir-se i els candidats aposten per marcar perfil en les posicions de sortida abans que arrenqui la cursa electoral. A Madrid, el PP i Vox pugnaran pel mateix electorat. I Isabel Díaz Ayuso tira pel dret a les portes del 28 de maig. La presidenta madrilenya ha aprofitat l’últim ple de la curta legislatura per partir peres públicament amb els socis de Vox. L’ultra dreta ha votat en contra de les deduccions fiscals per a estrangers i repatriats i això ha obert la ferida definitiva. “A partir d’avui és bo que cadascú segueixi el seu camí”, ha etzibat Ayuso a la líder regional de l’ultra dreta, Rocío Monasterio, aquest dijous.

La presidenta de la Comunitat de Madrid n’ha acabat fins dalt de Vox, a qui ha retret que tombessin els pressupostos de 2022.  “En moltes ocasions ens hem entès, però certament la deriva que ha agafat el seu partit a mi no m’arrossegarà”, ha exclamat Ayuso, que ha recriminat als ultres que no fessin “una sola proposta original”. A més, ha recordat que “només s’han dedicat a esperar asseguts a veure si el PP s’equivocava o es quedava curt” i, per això, ha conclòs que “cadascú vagi pel seu compte”.

En qualsevol cas, Vox tanca la legislatura votant en contra d’una de les lleis estrelles del govern madrileny, que preveu beneficis fiscals per atreure inversió estrangera. “No pot ser que algú que vingui amb una fruiteria de fora se’l premiï amb 60.000 euros perquè això discrimina el madrileny i l’immigrant legal que està aquí”, ha argumentat Monasterio, a qui Ayuso ha replicat que “vostè comença a distingir en un missatge preocupant entre els de fora i els de dins”.

Ayuso va guanyar les eleccions de 2021 sobradament encara que es va quedar a pocs diputats de la majoria absoluta. Des de llavors, Vox ha ajudat a completar la legislatura com a socis del PP cooperant per la investidura i en l’aprovació de lleis de pes. La relació es va començar a torçar quan l’extrema dreta va votar en contra i va tombar els pressupostos de 2022 a la Comunitat de Madrid.

Feijóo avala Ayuso

Des de la cimera del Partit Popular Europeu a Brussel·les, Alberto Núñez Feijóo ha donat un cop de mà al moviment d’Ayuso. “Té el suport suficient per fer la seva pròpia política”, ha assegurat el líder del PP, que ha criticat l’ultradreta per “intentar buscar algun rèdit electoral de l’antipolítica”. En la mateixa intervenció, el gallec ha demanat passar pàgina de la moció de censura fracassada. “És un espectacle impropi i improductiu”, ha reblat.