S'obre un front entre el Partit Popular i Vox. La tensió entre els dos partits s'ha accentuat aquest divendres, després que Vox hagi votat en contra a la comissió pertinent dels pressupostos del govern d'Isabel Díaz Ayuso per al 2023. Ara, la Mesa de l'Assemblea haurà de decidir si se sotmet a votació aquest projecte els propers 21 i 22 de desembre en el plenari, malgrat que el dictamen que ha sorgit de la comissió és desfavorable en sumar els nous comptes més vots en contra que vots favorables. En les darreres setmanes, Vox venia advertint que els populars estaven "humiliant" els seus votants en la negociació d'aquests pressupostos i, donat que la negociació no avançava, el grup encapçalat per Rocío Monasterio va registrar esmenes parcials als comptes, tot i que ho va fer fora del període pertinent. Aleshores, la Mesa de la cambra legislativa —on el PP té majoria— havia de resoldre si acceptava aquestes esmenes: el resultat és que no les van admetre.

Pocs dies després, tot semblava que saltaria pels aires, però l'extrema dreta va manifestar que, tot i que les seves esmenes quedessin tombades, s'abstindrien en la votació dels comptes perquè afirma que el seu partit "no va amb l'esquerra enlloc". La direcció nacional del partit, però, va corregir el grup de Madrid i va anunciar una setmana després que votarien en contra en entendre que les seves esmenes havien estat "segrestades" i que era el PP qui s'estava "aliant" amb l'esquerra. A principis d'aquesta mateixa setmana, Isabel Díaz Ayuso obria la porta a "trobar fórmules" que permetessin incorporar "peticions de Vox a la gestió del govern" madrileny durant el 2023. Per part seva, Vox es mantenia ferma en el 'no' si les seves esmenes no s'acabaven acceptant a tràmit.

L'ultimàtum de Vox: derogar les lleis LGTBI

Aquest divendres al matí, però, el partit d'Abascal donava un ultimàtum a Ayuso i plantejava al PP que podien canviar de posició si els oferien un "acord polític", que inclogués la derogació de la llei trans o de les lleis LGTBI de la Comunitat de Madrid, un fet al qual Ayuso s'ha negat de manera immediata: "No es poden barrejar negociacions, no hi haurà intercanvi de drets i obligacions". Tot plegat ha acabat amb el vot contrari de Vox a la Comissió de Pressupostos, encara que això no implica que els comptes quedin automàticament tombats perquè hi ha un buit en el reglament del parlament madrileny que no especifica si un dictamen desfavorable d'aquesta comissió no pot ser debatut en un ple. La decisió final recaurà en la Mesa de l'Assemblea, que haurà d'examinar si incorpora la votació dels pressupostos al ple del 21 i 22 de desembre. Si no es fa la votació, el govern madrileny haurà de prorrogar els comptes de 2022.

Discrepàncies sobre una moció de censura a Pedro Sánchez

Aquest episodi se suma a les fortes discrepàncies que mantenen PP i Vox en aquesta última setmana. L'altre afer que els divideix és l'escenari d'una moció de censura contra Pedro Sánchez, que Santiago Abascal ja va anunciar que tenen intenció de registrar per presentar un "candidat neutral" que posi fi a l'executiu PSOE-Podemos. Des de Vox, pressionen els populars perquè se sumin a la iniciativa, mentre que el partit liderat per Alberto Núñez Feijóo considera que és un error perquè "els números no surten" i això podria contribuir a "reforçar" Sánchez. Ara bé, a diferència de la moció que Abascal va registrar el 2020, el PP ja ha precisat que, si finalment Vox presenta la moció, no hi votaran en contra.