El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, preguntat pels passadissos aquest dijous al matí sobre el vot dels republicans al decret de mesures anticrisi ha contestat de forma eloqüent afirmant que "ho sap el CNI". En aquesta línia irònica també s'ha situat la diputada d'ERC al Congrés Montse Bassa, que ha retret a l'executiu de Pedro Sánchez pel CatalanGate i ha rebutjat comunicar el sentit del vot dels republicans al decret d'Ucraïna des de la tribuna de l'hemicicle. "Si volen conèixer què pensem o què votarem al decret preguntin al CNI o a la ministra Robles", ha reblat en el debat. Poc abans de la intervenció, ERC ha fet públic un comunicat en què ha avançat que votarà 'no' a la norma per l'espionatge, tal com faran altres formacions independentistes com JxCat i la CUP. 

 

ERC vota 'no' al decret de Sánchez

Esquerra Republicana ha anunciat que els seus 13 diputats votaran en contra del decret anticrisi del govern espanyol que es convalida al Congrés dels Diputats. La decisió, que se suma al 'no' de Junts i CUP, plasma el trencament de relacions entre els republicans i és un "primer avís" al govern espanyol a conseqüència del CatalanGate. "El vot d'ERC, un vot per la defensa dels drets i llibertats més fonamentals. És un vot en la defensa de la ciutadania i la democràcia. I és un primer avís al govern espanyol, que ha d'assumir responsabilitats i garantir tota la transparència en el cas Pegasus, un nou cas de repressió política. Per a començar, la ministra responsable d'aquest escàndol ha de dimitir. Res d'això ha ocorregut fins ara", expliquen en una nota de premsa.

Des del grup liderat per Gabriel Rufián acusen d'"irresponsabilitat" al PSOE, al qual adverteixen que "no poden fer recaure en els espiats" el pes de la decisió sobre la convalidació del decret. Malgrat tot, remarquen que l'Executiu "té moltes eines per a reconduir la situació", començant per "l'assumpció de responsabilitats i la transparència". "Esquerra Republicana continuarà amb la mà estesa per impulsar mesures de suport a la gent, però mai a costa de renunciar a la defensa dels drets fonamentals, que és tant com renunciar a la defensa de la ciutadania", han afegit. Des d'ERC denuncien que "no es pot posar preu a la democràcia". Per això, els republicans abanderen la negociació per a resoldre el conflicte polític. "Exigim al govern espanyol les mínimes garanties per a la negociació per a tractar amb urgència l'agenda antirepressiva, sent l'espionatge un capítol més de la causa general contra l'independentisme i qualsevol dissidència democràtica", demanden.

La resposta de La Moncloa 

El govern espanyol considera que ERC ha "sobreactuat" per justificar el vot en contra del decret d'Ucraïna pel CatalanGate i defensa la continuïtat de la ministra de Defensa, Margarita Robles. Fonts de l'executiu de Pedro Sánchez han argumentat que no es pot oferir el cap de Robles perquè "no ha fet res dolent" i s'ha limitat a fer la seva feina. Les mateixes fonts asseguren que la titular de Defensa té tot el suport de la part socialista del govern espanyol i han tret ferro a les seves declaracions a la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés en què va justificar l'espionatge.

Tot i aquesta situació convulsa el govern espanyol disposa a hores d'ara dels suports necessaris per convalidar el decret anticrisi per la mínima al Congrés dels Diputats. El 'sí' de Bildu, anunciat a última hora, assegura 176 diputats. ERC –com Junts i la CUP- ha avançat que votarà en contra del text com a "primer avís" al govern espanyol pel CatalanGate. La decisió de Bildu salva el text encara que ERC i el PP votin en contra del text, però dibuixa un cop més una aritmètica al límit, semblant a la que es va veure durant la votació de la reforma laboral, que es va aprovar per un sol vot de diferència gràcies al suposat error del diputat del PP Alberto Casero. Pel que fa a les mesures que ha proposat el PP a canvi del suport al decret, l'executiu ha dit que queda molt a negociar i han remarcat que també cal abordar les que va presentar Sánchez al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.