L'actuació de la ministra de Defensa, Margarita Robles, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats el passat dimecres va deixar estupefactes a diverses forces polítiques de l'hemicicle i, fins i tot, a membres del mateix govern espanyol. Robles va arribar a defensar de forma clara l'espionatge a l'independentisme, una justificació que arribava després que hagi estat més d'una setmana justificant que el CNI només opera sota la legalitat en el marc del CatalanGate. El discurs de Robles tensa encara més les relacions entre la Moncloa i la Generalitat i l'equilibri al Congrés entre el govern espanyol i els seus aliats a l'hemicicle. Per tal de calmar els focs que ha encès la titular de Defensa, el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, ha acudit a parlar amb ERC, davant dels quals s'ha desmarcat de la posició de la ministra. "Robles va per lliure", ha afirmat Bolaños al líder dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, segons informa The Objective

Bolaños ha estat l'home clau de la Moncloa per suavitzar les relacions amb la Generalitat després del CatalanGate. Amb un perfil molt menys bel·ligerant que Robles, el ministre ha estat la cara visible del govern espanyol en la crisi de l'espionatge a l'independentisme. Davant de les paraules de la seva companya de govern, Bolaños hauria sol·licitat reunir-se aquell mateix dia amb Rufián. Segons The Objective, la reunió hauria tingut lloc al voltant del migdia i en aquest context el ministre hauria assegurat a Rufián que el govern espanyol no segueix la línia de Robles i que la ministra va per lliure en aquesta crisi. 

La reunió no hauria acabat bé, ja que a l'ordre del dia improvisat no estaria només desmarcar el govern espanyol de les declaracions més incendiaries d'una de les seves ministres, sinó el suport d'ERC amb el decret de resposta a les conseqüències de la guerra d'Ucraïna. Des del govern espanyol veuen com el CatalanGate amenaça que l'aprovació del seu pla anticrisi.

No hi ha perill 

Si bé, des de molts flancs es demana que rodi el cap de Robles, la ministra està tranquil·la. Segon el mateix digital, fonts de la Moncloa afirmen que la titular de Defensa compte amb el suport del president Pedro Sánchez. "Ella està molt tranquil·la i no corre perill", afirmen les fonts. Però les demandes de dimissió s'acumulen, sense anar més lluny, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va exigir la seva dimissió després de la polèmica intervenció al Congrés, on Robles preguntava: "Què ha de fer un estat quan algú vulnera la Constitució? Què ha de fer quan es declara la independència o anima desordres públics?".