El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, creu que la manifestació independentista de dissabte a Madrid demostra que Espanya no és un país repressiu. En una entrevista a la Cope, Borrell ha apuntat que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha visitat Madrid "molt lliurement".

"La gent es manifesta tranquil·lament pel carrer i no passa res. Que repressiu que és aquest país", ha ironitzat el ministre i també candidat del PSOE a les eleccions europees. Borrell ha replicat a Torra que el dret a la secessió "no existeix" i li ha recordat que Europa ja ha donat suport a la unitat d'Espanya i a les actuals fronteres.

Borrell ha admès que el "problema" de Catalunya té conseqüències per a Europa i que posa en perill l'estabilitat política a Europa. En aquest sentit, ha recordat que la voluntat de secessió d'una part de la població també passa a altres regions europees. Però ha volgut remarcar que Europa ja ha respost a aquesta voluntat de secessió d'una part dels catalans: "Ja ha dit que respecta les actuals fronteres i que dona suport a la unitat d'Espanya", ha resumit.

Quan se li ha preguntat per la situació de les delegacions catalanes a l'exterior que el govern espanyol ha portat a la justícia, Borrell ha assegurat que els tribunals als quals va recórrer "no han dit res" i ha lamentat que algunes delegacions catalanes serveixen "per poca cosa més que alimentar la propaganda antiespanyola". Borrell va recórrer als tribunals en considerar que el Govern havia incomplert els tràmits administratius per reobrir les delegacions després de l'aplicació del 155.

Pel que fa a la composició de les llistes del PSOE a les eleccions del 28-A, Borrell ha afirmat que ja no és membre del comitè federal i que no ha seguit el procés d'elaboració. Tot i així, ha apuntat que sempre és una qüestió polèmica, difícil i que la solució mai és al gust de tothom.

Així mateix, ha recordat que en el comitè federal del PSOE d'aquest cap de setmana no hi va haver cap vot en contra tot i el descontentament de Susana Díaz.