El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, serà el candidat del PSOE a les eleccions europees del 26 de maig. Així ho han confirmat fonts de l’executiva de Pedro Sánchez aquest dimarts, que d’aquesta manera acaba amb les especulacions i deixa via lliure a la ministra Meritxell Batet per encapçalar la llista socialista per Barcelona.

Així, el ministre d’Exteriors tornarà a una institució que ja coneix, el Parlament Europeu, que va presidir entre els anys 2004 i 2007. Borrell, un dels membres més polèmics de l’actual executiu socialista, podria acabar abandonant la seva cartera. Aquesta decisió trenca amb la intenció de Sánchez que els seus ministres encapçalin llistes a les eleccions espanyoles del 28-A.

Al capdavant del Ministeri d’Exteriors, el polític català ha dirigit el combat contra el relat de l’independentisme a l’exterior, amb la reconversió de la Marca España en la Secretaria d’Estat d’España Global, dirigida per l’exdiputada d’UPyD Irene Lozano. Una de les últimes iniciatives ha estat la creació d’una “cèl·lula d’acció ràpida” per salvar la “reputació d’Espanya” en ple judici al procés.

Borrell va ser president del Parlament europeu des del juny del 2004 fins al gener del 2007 i diputat de la cambra europea dos anys més, fins al 2009. De fet, ja va ser el cap de llista dels socialistes a les europees el 2004. El català, que a l'abril complirà 72 anys, és ministre del govern de Pedro Sánchez des del juny del 2018 i també va ser ministre d'Obres Públiques, Transports i Medi Ambient amb Felipe González a més de secretari d'estat d'hisenda.

De fet, aquest cap de setmana sectors del PSOE apostaven pel ministre d'Exteriors per a encapçalar la llista per Barcelona al Congrés dels Diputats en les eleccions generals del pròxim 28 d'abril. Per la seva banda, Meritxell Batet va assegurar que no s'oposava a la possibilitat que Borrell es presentés com a cap de llista del PSC.