L'associació Irídia, que treballa per la defensa dels drets humans, ha denunciat que almenys quatre persones han quedat ferides per cops de porra al cap en l'actuació dels Mossos aquest dissabte al centre de Barcelona. En un comunicat, l'entitat també lamenta que un periodista de La Directa fos agredit per agents de la policia catalana. Irídia diu que el motiu de les ferides al cap són els cops de porra directes fets des de dalt cap avall i recorda que l'Audiència Provincial ja va condemnar un agent dels Mossos a dos anys de presó i a inhabilitació per actuacions semblants. Aquest diumenge, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha dit que els Mossos van evitar una "batalla campal" entre les dues manifestacions, però també ha admès que algunes actuacions no han seguit el protocol, com és el cas dels cops de porra per sobre de la cintura.

Irídia exigeix que es garanteixi el dret a la llibertat d'informació i qualifica d'intolerable que periodistes en l'exercici de la seva professió siguin agredits en manifestacions. En aquest sentit, recorda que els últims anys hi ha hagut agressions contra diversos periodistes, com Jesús Rodríguez, Jordi Borràs i Ángel Garcia.

Així mateix, l'entitat defensa que es facin "reformes urgents" perquè a Catalunya es respectin els drets civils i demana mesures concretes al Departament d'Interior: la identificació per davant i per darrere dels agents antidisturbis, l'erradicació els cops de porra al cap i la creació d'un mecanisme estable de col·laboració entre la divisió d'afers interns dels Mossos i les entitats de drets humans.