Després de mesos al focus de l'atenció mediàtica per la llei del només sí és sí, que va ser aprovada per una àmplia majoria al Congrés dels Diputats, però va tenir "efectes secundaris" indesitjats, Irene Montero ha cedit a la presó i ha acceptat que el govern espanyol reformi aquesta normativa. Des que es va aprovar, més de 270 agressors sexuals s'han vist beneficiats amb reduccions de penes o fins i tot, sortint en llibertat. Els membres socialistes del govern han anat demanant constantment que la ministra de Podemos acceptés algunes esmenes perquè aquesta llei fos més sòlida i no hi hagués qualsevol altra interpretació possible per part dels jutges. A aquestes peticions se li han sumat altres partits que han donat suport al govern durant la legislatura i que van aprovar la llei al Congrés, com ara el Más País d'Íñigo Errejón, mentre que des de la dreta i extrema dreta s'ha aprofitat l'ocasió per demanar la destitució de Montero i atacar l'Executiu de Pedro Sánchez. Mesos després de conviure amb aquestes crítiques, serà el mateix ministeri d'Igualtat dirigit per Irene Montero qui durà la iniciativa, segons ha publicat La Vanguardia. 

La llei del només sí és sí és, juntament amb la llei Trans i la reforma de llei de l'avortament, un dels pals de paller del ministeri en aquesta legislatura. Per això, des del primer moment en què es van començar a reduir penes, Montero l'ha defensada a tort i a dret, assegurant que la culpa que fins a 278 agressors sexuals es beneficiessin no era de la llei en sí, sinó de la interpretació que feien els jutges del seu text. Fa unes setmanes, la ministra va accedir a introduir una esmena, però aquesta no va servir per aturar la sagnia de penes rebaixades. Des del PSOE no han deixat de pressionar a Montero, amb comentaris defensant que la llei és necessària, però també calia reformar-la perquè fos més efectiva. Això és el que ha acabat de convèncer a Igualtat, que es trobava en una situació insostenible: si Montero no prenia la iniciativa, ho farien els socialistes. 

Crítiques a la llei del només sí és sí des de partits d'esquerres 

Aquesta decisió contrasta amb totes les declaracions que ha fet fins ara la ministra i altres càrrecs del seu departament, que no en volien sentir ni a parlar. Ara, sembla que el PSOE els hauria convençut que és pitjor seguir aguantant les crítiques per unes rebaixes que no cessen, que rectificar i esmenar la llei. Amb tot, aquest mateix divendres, Montero ignorava les crítiques de polítiques d'esquerres com Manuela Carmena i la candidata de Más Madrid a l'ajuntament de la capital, Rita Maestre, assegurant que la seva llei estrella és sòlida. "Lògicament, compartim la preocupació que té la societat per aquestes decisions judicials que no es corresponen amb el decret de la Fiscalia, ni amb l'esperit i la voluntat del legislador", es limitava a dir la ministra. 

La tensió al govern espanyol per aquesta llei, que s'havia convertit en un llast per l'Executiu de Pedro Sánchez va arribar al seu punt màxim unes setmanes enrere, quan la secretaria d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de gènere, Ángela Rodríguez, va fer un comentari desafortunat en un pòdcast, bromejant amb els efectes indesitjats de la llei. Si ja era habitual que membres de l'oposició demanessin la destitució de Montero, en aquell moment fins i tot veus del PSOE van demanar repercussions polítiques. Rodríguez, mà dreta de la ministra, va acabar demanant disculpes, però assegurant que les seves paraules s'havien malinterpretat, dolguda pel fet que la població hagués pogut entendre el seu comentari irònic com una banalització de la violència de gènere.