El Ple del Tribunal Constitucional ha acordat aquest dimarts admetre a tràmit el recurs presentat per diputats de Vox contra la coneguda com a llei del "només sí és sí". La vicepresidenta jurídica de Vox, Marta Castro, va explicar en presentar la impugnació que recorrien perquè creuen que la nova llei és una "aberració jurídica" per "vulnerar tots els principis bàsics de l'ordenament jurídic i la Constitució". Castro va indicar que atempta contra els principis de legalitat, seguretat jurídica i presumpció d'innocència, ja que, al seu judici, la nova regulació del consentiment "inverteix la càrrega de la prova". Per als de Santiago Abascal, la llei deixa "desprotegides a les víctimes" i permet un "marc de discrecionalitat molt ampli d'anàlisi pel jutge, en cadascun dels casos".

Segueixen les rebaixes de condemna amb la llei del "només sí és sí"

Des de l'aprovació de la nova llei del "només sí és sí" impulsada des del ministeri d'Igualtat, les rebaixes de condemnes a violadors, abusadors i agressors sexuals ha estat una constant. El darrer cas, aquest dilluns l'Audiència de Lleida va rebaixar la pena en 5 de 6 casos analitzats per delictes sexuals per la llei del "només sí és sí".  D'aquests cinc casos en què ha acceptat els arguments del recurs de les defenses, en un d'ells la Sala ha rebaixat la pena per agressió sexual dels 12 als 6,5 anys de presó. Es tracta d'un noi que amb 24 anys va intentar violar dues noies de 17 anys l'estiu del 2008 a Lleida, poc després de quedar en llibertat perquè l'Audiència de Barcelona li havia suspès l'execució d'una condemna de 15 mesos per amenaces. En una altra sentència, l'Audiència de Lleida rebaixa dels 12 als 7 anys de presó la pena a un home condemnat per lligar, amenaçar i violar l'exparella a Torre-serona (Segrià) el 2018.

En els altres tres casos, l'Audiència de Lleida ha rebaixat les penes de presó per delictes sexuals de 12 a 11 anys, de 10 a 9 i de 5 a 3,5. Només en 1 dels 6 casos estudiats l'Audiència ha mantingut la condemna imposada. Aquestes decisions es poden recórrer al TSJC i la fiscalia de Lleida estudiarà què fer en cada cas juntament amb la fiscalia superior de Catalunya.

Habitatge a Catalunya

Més enllà del recurs de Vox contra la llei del "només sí és sí", el Constitucional també ha admès a tràmit el recurs del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, contra l'article 12 de la Llei de la Generalitat de Catalunya destinada a "afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge". La nova llei impulsada des del Govern imposa l'"obligació" d'"oferir una proposta de lloguer social abans d'interposar determinades demandes judicials", com les de desnonament, per reclamacions de deute. Segons ha recordat el TC, l'executiu espanyol al·lega en la seva impugnació contra aquest precepte que s'ha pogut vulnerar la competència estatal en matèria de legislació processal.