La secretària d'Estat d'Espanya Global, Irene Lozano, és capaç de sostenir-se en una idea i la seva contrària per defensar aquest projecte i, sobretot, a Josep Borrell, el ministre del qual depèn. En una entrevista al digital El Independiente, Lozano explica que la prioritat del seu pressupost, d'un milió d'euros, és "la nostra [d'Espanya] reputació democràtica" i, tanmateix, emfatitza a la següent pregunta que "no hi ha dubte que Espanya és una democràcia plena reconeguda internacionalment".

Assegura Lozano que "és força evident" que el govern de Mariano Rajoy va fer desestiment de funcions davant l'independentisme i que l'operació "Marca Espanya" (predecessora d'España Global) es centrava a captar inversions, cosa pròpia de "països amb una economia subdesenvolupada". Unes línies més endavant, tanmateix, destaca l'ambició del seu projecte per promocionar "la part empresarial". I segueix: "a més de la part política de defensa de la nostra democràcia i, per descomptat, de la part gastronòmica i d'esport, que és un element molt important de la reputació d'Espanya." Gastronomia i esport. Per descomptat.

La secretària d'Estat reconeix que no "ens hem rescabalat del mal fet a la imatge internacional [d'Espanya] pel desafiament independentista", al qual atribueix "una voluntat deliberada i clara de desprestigiar Espanya" des del 2012 "fins que va arribar Borrell".

L'entrevistadora contrapregunta:

–I no afecta la imatge d'Espanya que el govern [espanyol] actual hagi necessitat els vots dels mateixos partits que intenten desprestigiar-la? No va en direcció contrària asseure's a negociar els pressupostos amb qui difama la imatge d'Espanya?

–No, perquè el govern [espanyol] mai no deixa de defensar la reputació d'Espanya i, en segon lloc, que tu t'asseguis a parlar amb algú té sentit precisament perquè hi estàs en desacord [...].

Conflicte amb l'independentisme

Reconeix que hi ha un conflicte amb l'independentisme que no s'ha resolt "i [que] no es resoldrà en la mesura que no es resolgui el mateix conflicte", encara que tira totes les culpes a una part, la catalana, a la qual acusa de ser molt activa en l'àmbit acadèmic internacional, "on han aconseguit molta penetració".

Lozano desacredita l'exaltació de la Reconquesta i de l'Espanya medieval que promou Vox. Espanya, insisteix, "és un país modern, speravançat". Cinc línies més endavant, tanmateix, presenta la seva pròpia referència de la història espanyola, que tampoc no és tan recent: "la primera globalització la va fer Espanya. Qui descobreix que el món era un globus vam ser nosaltres [sic] amb la primera volta al món de Magallanes i Elcano". Al marge que Magallanes era portuguès, que la terra és esfèrica s'estableix com a dada física al segle III a. C. gràcies a l'astronomia hel·lenística.

Malgrat ancorar la modernitat espanyola en la primera circumnavegació terrestre (1519-1523), el seu principal desafiament al capdavant d'Espanya Global ("decidir com ens [sic] volem presentar davant del món") s'origina posteriorment: "és un repte que Espanya té pendent [...] de fa dos segles, des que deixem de ser un imperi i passem a ser un estat-nació". En el discurs de Lozano, els segles van i venen amb gran elasticitat.

Vox = Indepes

La seva acusació principal a l'independentisme és la "desinformació" que escampa. A l'hora de defensar Borrell, tanmateix, ella mateixa manipula els fets. "La pregunta que li van fer [a la televisió alemanya DW] es basava en una premissa falsa: que el 70% dels espanyols està disposat a considerar la independència de Catalunya i això no és el que diuen les enquestes. Una altra cosa és que la gent vulgui una reforma de la Constitució". En realitat, la dada que va fer servir l'entrevistador va ser aquesta mateixa: el 70% d'espanyols vol una reforma de la Constitució, segons el baròmetre del CIS.

En la mateixa línia, assegura que l'independentisme "és com el Brexit", que "més de la meitat dels catalans no vol independència" o l'equipara al neofranquisme i a l'antiglobalització: "Vox i els independentistes radicals tenen la mateixa batalla ideològica. Ells volen societats tancades i nosaltres societats obertes"; "Qui vol aixecar fronteres ara entre europeus? L'independentisme radical. I qui creu en les fronteres? Vox. I això explica que es retroalimentin."

Un altre moment significatiu de l'entrevista és aquest pronòstic: "Els historiadors diuen que una guerra civil tarda cent anys a tancar totes les seves ferides, així que encara ens en queden 20." Paciència, doncs.