La tensió per la gestió de la tragèdia de Melilla és cada vegada més palpable. Les diferències entre el PSOE i Unidas Podemos són notables, i Ione Belarra les ha deixat ben clares a través d'una carta dirigida al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i al titular del Ministeri d'Afers Exteriors, José Manuel Albares. La ministra de Drets Socials i Agenda 2030 ha instat als seus dos companys de Consell de Ministres a impulsar una "investigació independent" sobre tot allò que va ocórrer a Melilla el passat 24 de juny, tal com han avançat ElDiario.es i Público. En aquest sentit, aquesta sol·licitud se suma a la petició del grup parlamentari d'Unidas Podemos, que va registrar aquest dilluns una proposició no de llei per reclamar aquesta investigació. Ara, la formació morada decideix pressionar, també, des de dins de l'executiu.

A parer de Ione Belarra, el govern espanyol ha de "mostrar la màxima transparència sobre les actuacions que van dur a terme les forces de seguretat marroquines, així com mantenir el màxim respecte i solidaritat amb les víctimes i les seves famílies". Per tal d'esclarir els fets, la secretària general de Podemos reclama a Marlaska i Albares que es guardin les "gravacions i comunicacions" de tot el que va tenir lloc el divendres a la frontera de Melilla. "Creiem especialment important que es guardin de manera immediata i amb totes les garanties les gravacions de totes les càmeres situades a la zona en territori espanyol del passat 24 de juny, així com totes les comunicacions realitzades i rebudes", indica Belarra.

Per a més inri, la titular del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 ha traslladat la necessitat de "posar en marxa amb caràcter d'urgència el treball consular per garantir la identificació de les víctimes i la localització de les seves famílies". En aquests darrers dies, nombroses ONG havien alertat que les autoritats marroquines estaven enterrant els cadàvers sense identificar-los i sense practicar-los cap autòpsia. Davant d'aquestes notícies, Belarra recorda que aquests morts han de rebre "una sepultura digna". La líder del partit lila clou la missiva amb una reflexió. Belarra defensa que el "conjunt del govern espanyol s'ha de replantejar el model migratori i el sistema d'externalització" de les fronteres, i s'ha mostrat "convençuda" que comparteix amb Fernando Grande-Marlaska i José Manuel Albares "l'objectiu que tota la política domèstica i exterior sigui coherent amb el respecte als drets humans i l'Agenda 2030".

La Fiscalia anuncia que obre una investigació dels fets

La carta arriba el mateix dia en què la Fiscalia General de l'Estat ha anunciat que obrirà una investigació per les morts resultants de la tragèdia de Melilla. Dolores Delgado, la fiscal general, ha signat el decret segons el qual dicta a la fiscal de Sala Coordinadora d'Estrangeria, Beatriz Sánchez, que esbrini què és el que va passar els dies 24 i 25 de juny a la frontera de Melilla. El Ministeri Públic argüeix aquesta decisió per la "transcendència i gravetat dels fets ocorreguts, que podrien afectar els drets humans i els drets fonamentals de les persones, així com en la singularitat i complexitat de la investigació".