La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha acabat triomfal la cimera de l'OTAN a Madrid, reforçant la seva postura d'augmentar la despesa militar. En una entrevista a La Razón, Robles ha remarcat la posició del govern espanyol respecte a seguretat i defensa i ha instat a Podemos a replantejar-se la seva continuïtat a l'Executiu si no la comparteixen. "Podemos sabrà si li resulta compatible o no ser al govern espanyol", ha sentenciat. 

Robles ha considerat que els seus socis a La Moncloa han de valorar si els val la pena continuar a l'Executiu si no comparteixen la perspectiva dels socialistes respecte a Defensa. La ministra també ha aprofitat per defensar la seva postura sobre l'augment de la despesa militar: "Si no hi ha pau, no hi ha ni educació ni sanitat". 

"La millor manera de treballar per la pau és invertir en dissuasió", ha insistit Robles, qui afirma que el govern espanyol ja té un pla per arribar a un 2% del PIB invertit en defensa en els pròxims anys. Aquest pla contempla diverses opcions per garantir la seva execució més enllà d'incloure-ho als pressupostos, com ha exposat la ministra. 

Díaz, en contra d'incrementar la despesa militar

La postura dels socialistes sobre la despesa militar dista de la dels seus socis. Unidas Podemos han mostrat les seves reticències a l'augment de la despesa en defensa i a la mateixa cimera de l'OTAN, pel discurs militarista de la mateixa Aliança. Diversos membres destacats de la formació morada s'han posicionat sobre el tema els darrers dies i l'última ha estat Yolanda Díaz, vicepresidenta segona i ministra de Treball. 

Aquest dimarts, Díaz ha remarcat que la posició de Podemos és "claríssima": no estan a favor d'augmentar la despesa militar. "Creiem que el que és prioritari és justament incrementar els pressupostos de recerca, educació, sanitat i altres matèries que són d'especial interès en una crisi que patim a conseqüència de la guerra", ha afirmat. Àmbits similars als que Robles mencionava que no seria viable invertir si no hi ha un context de pau. 

De nou, els dos socis de govern es planten a La Moncloa amb posicions contràries. En aquesta línia, Robles ha estat preguntada si se sent més acompanyada pel Partit Popular que per altres forces parlamentàries que són els seus socis prioritaris. La ministra s'ha limitat a respondre que "no es tracta d'un tema de sentir-se acompanyada o no, és un tema d'Estat, i en els temes d'Estat Espanya té un compromís amb la Unió Europea i l'Aliança Atlàntica". Per la seva banda, Díaz ha demanat "calma" i "tranquil·litat" per afrontar els pressupostos de 2023.