Amagar l'empremta digital és gairebé més difícil que amagar uns antecedents policials, i això és el que li ha passat a una infermera de l'Hospital Vall d'Hebron, que tot i haver posat en mode 'privat' el seu compte de Tik Tok, el seu vídeo més viral ja circula per totes les xarxes socials. Begoña Suárez s'ha fet popular per un vídeo que ha compartit a la plataforma Tik Tok on es queixa que per accedir a les oposicions d'infermeria a Catalunya és necessari acreditar un nivell C1 de català. La catalanofòbia segueix ocupant titulars.

Fonts de l'hospital han explicat a El Nacional.cat que s'investigaran els fets i les circumstàncies en que s'ha produït. El Vall d'Hebron subratlla que "no es pot tolerar que dins les nostres instal·lacions, en horari laboral i amb l'uniforme de la institució es facin vídeos que no tenen a veure amb l'activitat assistencial". "És evident que no representen la institució ni el centre", asseguren. El Departament de Salut ja ha anunciat que obrirà un expedient a la treballadora.

Twitter s'ha indignat amb les declaracions d'aquesta noia en un vídeo on apareix amb dues companyes més queixant-se del requisit del català d'una manera molt sapastre. La protagonista és la noia del mig, que és de Cadis, i està acompanyada d'una altra infermera andalusa i d'una basca. La noia del mig ensenya un llibret informatiu on s'expliquen els requisits per poder accedir a l'oposició i assegura que "es traurà el C1 de català la meva mare, jo no ho faré". La jove infermera porta un braçalet amb la bandera d'Espanya i es sorprèn que la seva companya basca parli català i digui que ella 'sí' que es presentarà a l'examen. Tant és la seva sorpresa que li diu a la seva companya: "Ara em destrosses el vídeo".  Els usuaris de Twitter s’han indignat per l’actitud catalanòfoba de la noia i han reclamat explicacions a l'hospital i al Departament de Salut.

La infermera ensenya un fullet del sindicat UGT on es dona tota la informació sobre les oposicions i ja comença el vídeo fent befa i dient: "Això quina merda era?". La seva companya s'ho pensa i diu "un sindicat", i la protagonista li diu "i és per treure'ns què?". "Les oposicions", respon l'amiga.

El president a l'exili Carles Puigdemont ha carregat contra la infermera i ha assegurat, en un missatge al seu compte de Twitter, que "l’odi a la llengua catalana és una constant entre molts espanyols. Alguns (jutges, policies, funcionaris) militen en la catalanofòbia i es protegeixen entre ells. Ens ofenen, ens insulten i els paguem el sou. Hi ha un lingüicidi en marxa".

TUIT Puigdemont

El suport de les plataformes espanyolistes

El passat 27 de desembre, l'Institut Català de la Salut va publicar la convocatòria dels processos selectius de concursos de mèrits i concursos d'oposicions de diverses categories, entre les quals la d'infermeria, que exigeix un C1 de català. Des de plataformes espanyolistes com Hablamos Español i Convivencia Cívica Catalana, ja es van posar en marxa a principis d'any "oferint assessorament gratuït als professionals d'infermeria i d'altres categories assistencials que volen una plaça i no poden acreditar el C1 de català". Les plataformes es justifiquen explicant que aquests professionals que no són catalans van venir durant la pandèmia per la covid i que, en aquell moment, no els hi van demanar el nivell de llengua, es queixen de que la petició es faci ara.