El jutjat d'instrucció número 2 de la Seu d'Urgell investiga l'alcalde del municipi, Albert Batalla (PDeCAT); el primer tinent, regidor d'Hisenda i president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro; la segona tinent d'alcalde i regidora de Promoció Econòmica, Mireia Font, i la gerent del Consell Comarcal, Sara Camps, arran d'una querella presentada per la fiscalia. La causa està oberta pels delictes de prevaricació, malversació, contra l'administració pública, frau contractual, frau de subvencions i negociacions prohibides a funcionaris.

Segons ha sabut l'ACN, la investigació està relacionada amb subvencions de la UE, fons Leader i Feder, que no s'haurien destinat al motiu pel qual es van donar. També hi hauria concessions d'obres sense els contractes corresponents. L'actuació parteix d'una querella de fiscalia, que va rebre una denúncia i va investigar el cas durant sis mesos. La Guàrdia Civil ha escorcollat aquest dijous l'Ajuntament i a la seu del Consell.

Un cop ha acabat l'escorcoll, l'advocat del consistori, Andrés Maluenda, no ha volgut fer declaracions públiques als mitjans de comunicació, però ha assegurat que estan "molt tranquils" i que l'Ajuntament no hauria detectat cap irregularitat.

Durant l'operatiu judicial, la Guàrdia Civil ha requisat alguns telèfons mòbils d'alguns treballadors, entre ells el d'Albert Batalla, i han demanat contrasenyes de correu electrònic. Batalla s'ha presentat per iniciativa pròpia. No hi ha cap persona detinguda, han indicat fonts municipals. Els agents han bolcat la informació dels ordinadors. Del Consell Comarcal s'han emportat quatre caixes. Fierro s'ha desplaçat des de l'Ajuntament per assistir a aquest registre. Una quinzena de treballadors no han pogut abandonar l'edifici durant una estona.

El cas el porta el jutjat d'instrucció número 2 de la Seu d'Urgell, que va obrir el procediment el 26 de març arran d'una querella presentada per fiscalia. El mateix dia ja es va demanar i acordar l'entrada i registre al consistori per buscar la documentació necessària per al procediment. Encara no hi ha data perquè declarin els querellats.