Aquest matí han estat citats a declarar als jutjats de Girona 19 de les 21 persones a qui s’investiga per les mobilitzacions de l’aniversari de l’1-O a Girona, entre els quals, els alcaldes de Verges i Celrà, Ignasi Sabater i Dani Cornellà, i el fotoperiodista Carles Palacio.

Alcaldes Verges Celrà jutjats Girona   ACN

Foto: ACN

Catorze dels investigats s'han acollit al seu dret a no declarar i quatre han puntualitzat que l'1-O del 2018 no hi eren o bé estaven a l'estació perquè estaven treballant.. “No hem vingut a sotmetre’ns a la farsa de l’estat espanyol", han dit a les portes del jutjat.

Abans d’entrar als jutjats, els investigats han denunciat que la majoria van ser detinguts el passat 21 de gener sense ordre judicial. “Estem encausades per, suposadament, haver exercit el nostre dret a la llibertat d’expressió i manifestació”. Un motiu que consideren invàlid ja que és “una eina essencial per la democràcia”.

També han denunciat ser víctimes d’una persecució que “és part d’una estratègia de criminalització”, així com una tàctica per “generar esgotament dins els sectors més combatius de l’independentisme”. “En cada detenció i en cada citació l’únic que aconsegueix l’estat espanyol és que ens reafirmem en les nostres conviccions”, han dit els investigats, que han conclòs el seu discurs assegurant que ho tornarien a fer.

Els acusen d'un delicte de desordres públics i la policia els situa en el tall de vies de l'AVE de Girona que hi va haver l'1-O del 2018 per reivindicar el primer aniversari del referèndum. 

Concentració de suport a les portes del jutjat

Desenes de persones s'han concentrat davant els jutjats de Girona per mostrar el seu suport als investigats. 

Òscar Camps, un dels investigats, ha anunciat que no es presentarà a la citació judicial, com va fer la setmana passada el també investigat Jordi Alemany. En el cas de Camps i Alemany van ser identificats pels Mossos d’Esquadra, després que la Policia Nacional efectués les detencions. “Denunciem el sistema judicial espanyol que reprimeix l’independentisme desobedient i popular, i per tot això, decideixo desobeir i no participaré voluntariament d’aquest procés judicial”, ha expressat a les portes del jutjat.

Un jutjat investiga la policia espanyola pel tall de l'AVE

El jutjat d'instrucció 2 de Girona ha admès a tràmit la denúncia interposada pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra la policia espanyola per un suposat delicte de detenció il·legal arran de l'arrest, el 16 de gener, de setze activistes pel tall de l'AVE durant l'aniversari de l'1-O.

A més, els advocats dels detinguts, entre els quals hi ha els alcaldes de Verges i Celrà i un fotoperiodista, han interposat una querella pel mateix delicte i, també, per lesions que s'afegirà a la denúncia del president.

Denuncien, però, que la fiscalia ja s'ha oposat a que s'investiguin les detencions. Aquest divendres, divuit dels encausats han comparegut al jutjat d'instrucció 4, que instrueix la causa per desordres públics. Catorze s'han acollit al seu dret a no declarar i quatre han puntualitzat que l'1-O del 2018 no hi eren o bé estaven a l'estació perquè estaven treballant.