El fotoperiodista Carles Palacio, col·laborador habitual d'El Nacional, ha quedat en llibertat amb càrrecs després de la detenció per sorpresa aquesta tarda a primera hora a Girona. L'acusen de desordres públics i la policia el situa en el tall de vies de l'AVE que hi va haver l'1-O del 2018 per reivindicar el primer aniversari del referèndum. 

Palacio s'ha negat a declarar durant l'interrogatori que li ha fet la policia espanyola a la comissaria de Girona i només ha respost la pregunta que li ha fet el seu advocat, Benet Salellas, sobre què hi feia a les vies de l'AVE. Palacio ha explicat que aquell dia estava treballant i que cobria la informació per El Nacional. La policia, de fet, li ha ensenyat la fotografia amb la que basa tota la seva acusació i on es veu clarament el braçalet taronja que acredita els periodistes en situacions d'aquest tipus i amb la càmara de fotos.

La policia ha detingut el fotoperiodista quan sortia de dinar. No li han requisat el material ni la càmara. Li han posat dins una bossa i li han tornat un cop l'han deixat en llibertat.

A banda de Palacio, també hi ha quatre persones més detingudes, dues vinculades al col·lectiu La Forja i una al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

La detenció

El fotoperiodista sortia del bar al centre de Girona, acompanyat del també fotoperiodista Jordi Borràs, prop de dos quart de cinc de la tarda. Ha estat llavors quan s'han sentit uns crits i diversos agents de paisà han procedit a la seva detenció sense identificar-se. El fotoperiodista ha estat traslladat a dependències policials amb un cotxe també sense identificar. Després de dues hores a la comissaria, Palacio ha estat deixat en llibertat.

El fotoperiodista està acusat de desordres públics pel tall a les vies de l'AVE de Girona l'aniversari del passat 1-O, on se l'hauria identificat a través d'imatges. Aquell dia, però, Palacio es trobava al lloc treballant per El Nacional, tal com es pot comprovar a les informacions publicades.

Aquest mateix matí, Palacio havia estat treballant a la capital gironina i davant la comissaria cobrint les detencions que la mateixa policia espanyola ha dut a terme contra l'alcalde de la CUP de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà,  i nou persones més. 

Els altres detinguts són quatre activistes vinculats a moviments independentistes. Un dels arrestats té una discapacitat i està sota curatela. També ha estat detingut un nebot del president de la Generalitat, Quim Torra. Es tractaria d'Ernest Morell Torra i hauria estat detingut en sortir de la feina a Breda.