El líder de CiutadansAlbert Rivera, ha dedicat una de les intervencions més punyents de la seva intervenció al debat d'investidura a carregar contundentment contra els qui obren la porta al referèndum i alimenten el procés a Catalunya. "Diàleg sí, xantatge cap ni un. Declaració d'independència, mai", ha advertit. "A la senyora Colau i als seus els agradaria fer un referèndum però no els ho permetrem. En això estem d'acord la majoria de la cambra i dels espanyols", ha afegit. En aquest punt, Rivera s'ha adreçat en llengua catalana a l'hemicicle per demanar els catalans que se sumin al projecte de reforma d'Espanya que proposa el partit taronja. "Es tracta d'arreglar entre tots allò que no funciona" i ha reiterat per enèsima vegada les virtuts de la reforma constitucional.

Rajoy eliminat

Una reforma que Ciutadans i PSOE plantegen com l'instrument que ha de permetre superar no només l'anacronisme constitucional sinó també l'encaix català. En aquest sentit, el líder dels taronges ha retret el president en funcions que no està preparat per liderar aquesta nova etapa que ha d'enfilar Espanya, sobretot pels escàndols de corrupció que han esquitxat el seu partit. Albert Rivera també ha retret al PP que qüestioni l'acord amb el PSOE: "li demanem que respecti un acord que representa 9 milions d'espanyols. De la mateixa manera que nosaltres respectem els 7 milions de votants del PP". Més dur ha estat amb Podem a costa de l'alliberament d'Arnaldo Otegi.

 

Tot i així, no ha desaprofitat l'ocasió per demanar a Podem i PP que rectifiquin el sentit del seu vot i que estiguin a "l'alçada de les circumstàncies". En la seva primera intervenció des del faristol del Congrés, Rivera ha dit que la situació actual exigeix de generositat: "ningú guanyarà i tots haurem de cedir, com a la Transició". Rivera ha apel·lat al diàleg i ha demanat els partits que deixin de "barallar-se per les cadires i de parlar des de l'arrogància". "El més difícil és baixar a l'arena, fer renúncies i votar sí a la investidura. Però Ciutadans ha fet el correcte", ha sentenciat després de tornar a estendre la mà al PP.

Sánchez, agraït

Tal i com era d'esperar, el candidat a ocupar la presidència del govern, Pedro Sánchez, ha lloat el posicionament de Ciutadans, de qui ha dit que ha actuat amb "valentia i coratge". De fet, Rivera ha destinat bona part de la seva intervenció a exposar algunes de las reformes pactades amb els socialistes. Un guant que el presidenciable ha recollit al torn de rèplica que no ha estat.