Ara per ara, les posicions entre Pedro Sánchez i ERC estan bastant allunyades. Si bé hi ha hagut un canvi de tot, l’oferta de diàleg dels socialistes a l’independentisme continua sent bastant limitada. “Els primers que han de parlar són els partits catalans entre ells”, ha insistit la portaveu Isabel Celaá després de la reunió del Consell de Ministres d’aquest divendres. De moment, res de la declaració de Pedralbes ni de la taula de partits catalans i espanyols. Malgrat que els vots republicans són imprescindibles per a la investidura. Celaá ha insistit que el diàleg ha de ser “sempre dins la Constitució”.

La mateixa setmana que el PSOE i Unidas Podemos han segellat un preacord per un govern de coalició, la dirigent socialista ha subratllat que té un doble objectiu. El primer, “la justícia social i l’equilibri pressupostari”. El segon, “garantir la convivència a Catalunya”. És per això que s’ha compromès a “continuar fomentant el diàleg”, que serà “sempre dins la llei”. I ha reiterat: “Ni un pas fora de la Constitució. Ni un pas enrere”.

Preguntada concretament sobre si pretenen tornar a la declaració de Pedralbes, Celaá se n’ha desentès i ha dit que “no correspon al govern respondre”, sinó que “correspon als grups parlamentaris gestionar l’acord subscrit”. En aquesta línia, ha subratllat que el PSOE i Unidas Podemos “treballaran per a merèixer el suport d’altres forces polítiques” a través d’”acords amb tots”. De la mateixa manera ha despatxat una pregunta sobre la reunió que ERC ha demanat a JxCat per consensuar una postura en la investidura.

“Entesa, trobada i convivència”, ha resumit Celaá la seva proposta per Catalunya, que ha apel·lat a totes les forces menys Vox a tenir “sentit d’Estat” per a poder formar govern i “superar la crisi territorial”. I ha dirigit un missatge indirecte a ERC: “Qui s’oposi als camins oberts per la Constitució i l’Estatut haurà d’explicar per què i quina alternativa proposen”. Ha instat l’independentisme a “abandonar el seu monòleg i reconèixer els qui no ho són com a part de la Catalunya plural”.

La portaveu del govern espanyol en funcions també ha aprofitat el Premi Cervantes atorgat al poeta català Joan Margarit, de qui ha dit que fa una “invitació a la convivència”. En aquest sentit, ha defensat que “la convivència necessita molta més poesia i menys foc”.

Govern abans de Nadal

La intenció és tenir un govern conformat “abans de Nadal”. Així ho ha defensat Isabel Celaá, que ha assenyalat que serà un nou executiu basat en el creixement, la regeneració, el feminisme, la lluita contra el canvi climàtic, la diversitat, l’educació i la cultura. “El preacord, que han de gestionar i culminar les formacions polítiques, és el primer pas per a conformar un govern progressista de coalició que es converteixi en referència europea en la defensa dels drets socials”, ha sostingut la dirigent socialista.

“La ciutadania en cinc eleccions aquest any ha votat reiteradament i majoritàriament progrés”, ha insistit la portaveu en funcions. I ha reblat: “No ha donat llum verda a receptes conservadores i molt menys a fórmules involucionistes”.