El guanyador del Premi Cervantes 2019, el poeta Joan Margarit, ha clamat aquest dijous per "substituir la repressió per educació" sobre Catalunya. "Això és el que en aquests moments em preocupa", ha afegit. 

"Vivim en un país que als qui vam néixer durant la guerra ens fa por encara", ha apuntat.

Margarit s'ha pronunciat en aquests termes sobre el conflicte entre Catalunya i l'Estat a la roda de premsa després de l'anunci del premi.

Margarit ha declinat pronunciar-se més a fons sobre l'actualitat política, argumentant que té 81 anys. Sí que ha apostat pel "diàleg entre llengües, entre Catalunya i Espanya". "Prefereixo haver col·laborar al diàleg, més que no pas a una ganivetada", ha indicat.

"L'única revolució que veig pendent és tan bèstia com la de Marx quan va dir igualtat econòmica, jurídica i de tota mena", ha afirmat Margarit, que ha considerat que allò va semblar una estupidesa i que després també han passat altres coses que semblaven impossibles.

Per a Margarit, només hi ha dues revolucions possibles: una de dretes, com la que proposa Aldous HuxleyUn món feliç, o el de la pel·lícula Soylent Green, i els futurismes que proposen una dictadura i que tots "han de pasar pel tub" davant la no-entesa.