El president del Parlament, Roger Torrent, ha enviat una carta al magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, on li demana que permeti al número 2 de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, assistir al ple d'investidura de dilluns vinent 12 de març. El president de la Cambra catalana al·lega en el seu escrit que "no existeix marge per a la discrecionalitat ni per a possibles restriccions" per a l'expresident de l'ANC.

Exhaurida la via del TC, que ahir va denegar la petició l'excarceració de Sànchez, les forces independentistes ara queden en mans del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que és —segons va sostenir l'alt tribunal— baix qui recau la competència de decidir si Sànchez pot assistir al ple d'investidura.

 

El moviment de Torrent arriba just el dia en què la candidatura de Puigdemont i ERC han assolit un acord programàtic en el qual s'acorda desenvolupar un procés constituent amb la participació de la ciutadania, que permeti obrir la confecció de la futura Constitució catalana.

Aquest text, presentat aquest matí a la CUP, pretén permetre l'arrencada de la legislatura després de l'anunci de l'abstenció dels anticapitalistes en una votació d'investidura de Jordi Sànchez, la qual cosa complicava el procediment.

"No hi ha marge per a restriccions"

A la carta enviada al magistrat encarregat de la causa de l'1-O, el president del Parlament afirma que no hi ha cap motiu per denegar la sortida de Sànchez de la presó per poder assistir al ple d'investidura.

Torrent ha assenyalat que la candidatura de Sànchez arriba després d'una ronda de consultes, el que provoca que no hi hagi "marge per a la discrecionalitat ni per a possibles restriccions", és a dir, segons el president del Parlament, no és plantejable que se li denegui el dret a assistir al ple.

El president de la Cambra catalana recorda que Sànchez "va ser escollit diputat en el Parlament a les eleccions del 21-D, va obtenir l'acta el 17 de gener" i, en conseqüència, "va adquirir així els drets de representació política" de qualsevol que ostenti un escó.

Els arguments

Torrent al·lega tres motius principals en la seva missiva al magistrat Llarena perquè accedeixi a permetre la sortida de presó de Sànchez per al ple de dilluns. En primer lloc, al·lega que només el president del Parlament pot proposar un candidat i posar una data al ple. A més, s'afegeix que Sànchez compleix tots els requisits recollits per l'ordenació.

En darrer lloc, el president del Parlament recorda que es dirigeix a Llarena perquè davant de la situació excepcional de Sànchez és el magistrat a qui li competeix decidir sobre la seva assistència o no en el ple.