El Marroc ha estat sacsejat per un terratrèmol que ja ha causat  2.901 víctimes mortals, segons l'últim balanç oficial, i un total de 5.530 ferits. El rei del Marroc, Mohamed VI, va tardar gairebé 24 hores a tornar al país, concretament a Rabat, procedent de París. En tot aquest temps, després del terratrèmol, la casa reial marroquina no va emetre cap comunicat. I de fet, encara no s'ha dirigit al poble ni ha visitat la zona afectada.

Les muntanyes de l'Atles en ruïnes: viatge a l'epicentre del terratrèmol del Marroc
 

Tour de l'horror entre les runes a Mellah, el barri oblidat de Marràqueix
 

No és un fet del tot excepcional, perquè es veu que passa més temps fora del país que al Marroc. L'any 2004 va tardar sis dies a desplaçar-se fins a Al Hoceima, recorda El Español. No només per vacances, sinó també pel seu estat de salut. Per una fotografia es va saber que havia estat operat l'any 2018, després de mesos sense notícies seves, en un hospital de París. 

L'única imatge de Mohamed VI des del terratrèmol és una fotografia d'una reunió de dissabte amb el seu govern al palau de Rabat. En la fotografia es pot veure al monarca presidint una reunió al costat del seu fill i successor Moulay Hassan. Cada vegada té més responsabilitats, fins i tot militars. 

marroc terratremol efe (2)
Efe

La reunió era de crisi i d'emergència. Una reunió que havia de servir per posar-se a treballar en solucions per als milers de famílies que ho han perdut tot i donar resposta al dolor per les víctimes i ferits. No se sap del cert quanta gent continua atrapada sota la runa. 

Fins al moment, només s'ha enviat un comunicat per donar resposta i instruccions a les forces reials d'intervenir a la zona afectada, però al lloc dels fets no s'hi ha desplaçat cap responsable. El gabinet hauria declarat tres dies de dol i també ha demanat desplegar un programa d'emergència per atendre les víctimes i rehabilitar els edificis malmesos. El cas, però, és que milers de persones han passat ja tres nits al ras.

El primer ministre, Aziz Akhannouch, es va passejar per les zones devastades de fàcil accés i es va reunir amb les autoritats locals per transmetre les ordres del rei. Segons destaca El Español, el rei podria desplaçar-se la zona pròximament. Primer a la ciutat de Marràqueix. I, posteriorment, a les zones més difícils en helicòpter. Posteriorment, s'ha sabut que aquest dimarts a la tarda visitarà la zona. 

Desconnexió entre el govern i la població

"En el moment del terratrèmol, el rei era a França. Després d'això, va anar a Rabat per mantenir una reunió amb alguns funcionaris del govern i de seguretat", explica Oussama Haddir a ElNacional.cat. "Personalment, ahir al matí vaig estar al barri de Mellah i vaig presenciar la presència d'Abdellatif Hamouchi, que és el cap de la Direcció General de Vigilància Territorial Nacional, i també és el Director General de la Seguretat Nacional". Destaca que Hamouchi va estar present a la reunió. "No sé on és el rei, potser a la capital. No crec que visiti les zones afectades perquè el seu estat de salut no ho permet. Ara la missió del rei és donar instruccions als funcionaris perquè intervinguin a les zones afectades".

El problema, destaca Haddir, és que "no hi ha comunicació entre el govern i el poble marroquí". I és que les crítiques i l'enuig són forts al Marroc. "La majoria de la gent està enfadada per com actua el govern i com es va centrar en una gran ciutat com Marràqueix i, alhora, hi ha molts pobles que estan esperant l'ajuda i ningú hi va aquests pobles. No estan contents amb el govern i esperen que el rei intervingui". 

En aquest sentit, destaca que "el problema és que la zona afectada és molt gran i els danys es van produir a les muntanyes, que tenen molts pobles petits, així que això és difícil", conclou.