El laboratori sobre seguretat global The Citizen Lab reclama una investigació independent sobre el cas CatalanGate, l’espionatge a membres del moviment independentista català amb el programari Pegasus. Doncs bé, des d’aquesta institució de recerca de la universitat de Toronto creuen que el més probable és que al darrere d’aquesta trama d’espionatge massiu hi hagi el govern espanyol. I el director de Citizenlab, Ronald Deibert, ha declarat a Catalunya Ràdio que l’única manera de saber qui va ordenar l’espionatge és fer una investigació independent que compti amb la col·laboració del govern espanyol. “Només una investigació adequada que es faci amb la cooperació del govern espanyol ens pot dir què va passar exactament, qui ho va ordenar i quina autoritat va autoritzar aquest tipus de vigilància”.

The Citizen Lab és l’autor de l’informe sobre el cas de l'espionatge a 62 membres destacats del moviment independentista amb Pegasus. Un cas que ha estat batejat amb el nom de CatalanGate. Entre els espiats hi ha el president de la Generalitat, Pere Aragonès, l’expresidenta del Parlament, Laura Borràs o advocats del procés com Andreu Van den Eynde o Gonzalo Boye.

Eurodiputades dels Verds i l'Esquerra assenyalen Espanya pel CatalanGate

L'eurodiputada dels Verds Saskia Bricmont i la seva homòloga de l'Esquerra Unitària Europea Cornelia Ernst van criticar durament l'Estat espanyol pel seu paper en el CatalanGate el passat 29 de novembre. Així, Bricmont va retreure l'actitud dels partits europeus de l'espai del PSOE i el PP. "Ens ha sorprès que els principals grups polítics han cregut innecessari escoltar les víctimes", va afirmar. Bricmont va escometre de forma contundent contra la manca de suport cap a les víctimes, la falta de transparència i el silenci de la directora del CNI, que es va escudar, tot indicant que només pot informar sobre l'ús de Pegasus a la comissió de secrets oficials.

En la mateixa línia que Bricmont, l'eurodiputada de l'Esquerra, Cornelia Ernst, va criticar que l'Estat rebutgés una missió europea sobre el programa espia en el marc de la comissió inaugurada pel Parlament Europeu. "El govern espanyol no estava disposat a trobar-se amb nosaltres", va indicar. Davant la negativa de l'Estat espanyol i l'absència de majories a les corts europees, alguns partits van dur a terme un viatge a territori espanyol a finals d'octubre per reunir-se amb advocats, víctimes i representants del Govern i del Congrés.

Van den Eynde carrega contra l'Estat per no investigar el CatalanGate

Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras, va comparèixer el passat 29 de novembre davant la Comissió Pegasus del Parlament Europeu per denunciar el ciberespionatge que ha patit ell mateix i altres membres destacats de l'independentisme català per part de l'estat espanyol. Van den Eynde va subratllar la indefensió que li va generar la falta de respostes que ha rebut per part de l'Estat espanyol. No obstant això, l'advocat va celebrar que el comitè del Parlament Europeu "hagi anat més enllà" que "qualsevol altra autoritat espanyola" a l'hora d'investigar unes violacions tan greus com la confidencialitat entre client i lletrat. "Després de mig any, cap tribunal d'Espanya ha obert una investigació", va lamentar. "No s'ha pres cap mesura", va remarcar. "Mentrestant, el cas a l'Audiència Nacional (que investiga l'espionatge als membres del govern espanyol) avança a tota velocitat", va recriminar.