La Internacional Liberal (IL) “està molt preocupada per la situació a Espanya en relació amb Catalunya”, diu en un comunicat publicat aquest dijous. La IL resum el conflicte tot recordant que “una gran majoria dels catalans desitja celebrar un referèndum”, mentre que “la legalitat actual a Espanya” no ho permet, i recorda que en dos congressos ja ha advocat “per negociacions polítiques per trobar una solució, negociacions que mai no s’han fet”.

A més a més, afegeix que “l'actual criminalització de càrrecs polítics a Catalunya és reprovable i no ajuda. Alguns dels més de 700 alcaldes catalans cridats a declarar sota pena de presó han recorregut a nosaltres. Molts pertanyen a la nostra organització germana a Catalunya [el PDeCAT]. Els oferim el nostre ferm suport”.

La IL no entra en el fons del conflicte (la independència o no) “però lamenta amb pesar que, no s'ha produït cap diàleg polític”.

La nota insta també les autoritats catalanes “a buscar una forma concertada d'evolució constitucional amb la resta d'Espanya”. I també “a les autoritats estatals a respondre a la realitat de la desafecció actual d'un gran nombre de catalans”.

La Internacional Liberal no només posa d’exemple els casos de Canadà i el Regne Unit amb el Quebec i Escòcia. Esmenta també que “exemples a Europa de l'evolució constitucional i de negociacions polítiques difícils que fan possible la convivència en configuracions federals a llarg termini, com a Bèlgica o Suïssa”.

Sobre la repressió del govern espanyol, insisteix que “la criminalització dels càrrecs polítics només accentuarà les dificultats. Cal evitar-ho”. Per als liberals, “encara hi ha temps per a acords polítics que permetin resoldre aquesta crisi” i s’ofereixen “a proporcionar assistència i mediació, si escau, a totes les parts interessades”.

La Internacional Liberal, fundada a Oxford el 1947, aplega a les forces polítiques liberals del món. El seu actual president és el ministre d'Exteriors d'Andorra, Juli Minoves, del Partit Liberal d'Andorra. Al Parlament Europeu és present via el grup parlamentari ALDE, que presideix l'holandès Guy Verhofstadt.