Reacció. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha informat aquest divendres, des de Lleida, que la Direcció General de la Policia ha acordat la suspensió de sou i feina dels sis agents dels Mossos d’Esquadra condemnats per lesions i tortures a dos joves que es van saltar un control de trànsit, el 2016 a Cerdanyola del Vallès. Aquestes són les mesures cautelars acordades per la policia catalana, després d'haver rebut la sentència de l’Audiència de Barcelona, coneguda dijous, i fins que aquesta sigui ferma. Els agents condemnats poden ara presentar recurs contra la resolució a la sala d’apel·lacions del TSJC. L’agent que té la condemna més alta, 5 anys, 5 mesos de presó, és Marc Fortiana, un agent en excedència voluntària del cos i actualment investigat per liderar una banda de mossos acusats d'extorsió. La resta han estat condemnats a quatre anys de presó, i un d’ells fa mesos que va ser suspès de sou i feina per un altre cas, actualment judicialitzat, però que no té a veure amb agressions i lesions, segons han informat ElNacional.cat fonts d’Interior.

Pel delicte de tortures -en la modalitat d’atemptat greu a la integritat moral- la secció setena de l’Audiència de Barcelona ha condemnat a cada un dels sis agents a 1 any de presó i a 4 anys d’inhabilitació absoluta. Aquesta segona condemna, si es confirma, ja implica l’expulsió del cos, ja que aquesta inhabilitació comporta que s’han de tornar a fer les oposicions per entrar al cos policial.

En la sentència, els tres magistrats són clars i contundents: “Els acusats de comú acord i amb ànim de menyscabar la integritat física i psicològica i moral dels nois, que no van oferir resistència, els van colpejar amb cops de punys, puntades de peu a la cara, cap i cos, alhora que els insultaven i tractaven d’intimidar-los i humiliar-los dient coses com: ‘us podríem matar aquí i ningú ho sabria’.” La condemna definitiva no ha estat més elevada perquè el tribunal els ha aplicat dilacions indegudes, ja que la causa es va tancar el 2017, però fins al 2021 no es va traslladar per ser jutjat.

Líder d’un grup corrupte

El cas del grup de l’agent Marc Fortiana es va destapar l’octubre passat, quan va ser detingut amb altres tres agents dels Mossos d’Esquadra, acusats dels delictes de suborn, realització arbitrària del dret, robatori amb força i revelació de secrets.  Fortiana és un exagent dels Mossos d’Esquadra, que estava destinat a l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de la policia catalana, i que actualment dirigeix l’empresa de seguretat privada Double Group. La causa és investigada pel jutjat d’instrucció número 1 de Rubí, que també va ordenar l’escorcoll de la seva empresa. Els altres tres arrestats són agents de l’ARRO de la regió Metropolitana Nord i agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana de Santa Perpètua de Mogoda, segons va informar ElCaso.cat.  Precisament, tres d'aquests agents, que estaven en actiu, la Direcció General de la Policia també els va obrir un expedient i van quedar suspesos de manera cautelar.

 

En la foto principal, un control de trànsit, en una imatge d'arxiu. / Foto: ACN