Un cas esfereïdor. L’Audiència de Barcelona ha condemnat sis agents dels Mossos d’Esquadra (cinc homes i una dona) per un delicte de tortures -en la modalitat d’atemptat greu a la integritat moral- i dos delictes de lesions a dos joves per haver-se saltat un control de seguretat ciutadana, la nit del 23 d’abril de 2016, a Cerdanyola del Vallès. En concret, imposa a un agent 5 anys i 5 mesos de presó i 4 anys d’inhabilitació absoluta, i a altres cinc agents, 4 anys de presó i 4 anys d’inhabilitació absoluta, mesura que implica que hauran de tornar a opositar per poder tornar a ingressar al cos de la policia catalana. El tribunal els ha aplicat l’atenuant molt qualificada de dilacions indegudes, ja que la causa no es va elevar per ser jutjada fins al 2021. La sentència no és ferma. Davant la gravetat dels fets, el Departament d’Interior ha informat ElNacional.cat que obrirà un expedient disciplinari als agents, amb mesures cautelars, que no ha detallat, fins que la sentència sigui ferma. La secció setena de l’Audiència de Barcelona va celebrar el judici el març de 2022, sense que s’informés la premsa (un fet inusual, tot i que ha passat altres cops amb agents dels Mossos implicats), i aquest dijous el gabinet de premsa del TSJC ha comunicat la resolució.

En la sentència, de 149 planes, els magistrats Enrique Rovira del Canto, Ana Rodríguez Santamaria i Maria Calvo, donen plena credibilitat als dos joves, que llavors tenien 19 i 21 anys. El conductor va declarar que en el control de trànsit es va espantar i no va parar i va conduir (a 65 km/h) fins que es va desviar a un camí de sorra i va xocar amb un petit mur i va saltar l’airbag del cotxe. Va afegir un dels agents li va donar un cop de puny a l’ull i emmanillat a terra, el van començar a picar altres agents. El mateix relat explica el copilot, que en la marxa va obrir la porta perquè no es volia donar a la fuga, i també va ser colpejat. Tots dos van relatar molta por, i que van rebre amenaces de mort. Els dos agents que van retenir-los primer asseguren que els joves es van lesionar amb l’accident del cotxe, i que només els van detenir, com els altres quatre agents condemnats.

No obstant això, el tribunal sosté: “Els acusats de comú acord i amb ànim de menyscabar la integritat física i psicològica i moral dels nois, que no van oferir resistència, els van colpejar amb cops de punys, puntades de peu a la cara, cap i cos, alhora que els insultaven i tractaven d’intimidar-los i humiliar-los dient coses com ‘us podríem matar aquí i ningú ho sabria’, i tallant un dels cinturons de seguretat amb el qual van picar-los, usant la zona de la sivella”. En un altre procediment, el conductor va acceptar ser condemnat per conducció temerària.

 

Més de 40.000 euros de responsabilitat civil

A més de la pena de presó, el tribunal imposa als sis agents condemnats, i a la Generalitat, com a responsable civil subsidiari, a pagar al conductor 39.394 euros per les lesions i seqüeles i 20.000 euros per danys morals, la mateixa quantitat al copilot, a més de 10,757 euros per lesions i seqüeles. Tots dos van patir trastorn d’ansietat i un d’ells un brot psicòtic, i no volia que el mediquessin pensant que era un complot contra ell. Els joves també van relatar que distints agents els deien que no denunciessin res i que diguessin que les lesions se les havien fet en l'accident per cobrar de l'asseguradora. A la comissaria, no van obrir la boca.

Lesions visibles

En la sentència, el tribunal declara que el relat dels dos denunciants “és detallat i no contradictori i s’ha mantingut persistent des del mateix dia de la detenció fins a la data del judici, i a més es veu corroborat per múltiples indicis externs derivats de fonts de proves fiables i diferents de la que proporcionen els testimonis dels dos joves”. Hi afegeix que “les evidències lesives apreciables per qualsevol persona dels dos denunciants aquella mateixa matinada són incontestables.” I precisa que els atestats mèdics inicials i les fotografies “ja evidencien, i més enllà de la seva realitat, que les mateixes eren plenament visibles, com van dir les doctores”, que van examinar-los.

L’Audiència de Barcelona afirma que alguns dels funcionaris policials que van anar a l’escenari aquella matinada “anaven amb la convicció que es tractava d’un cotxe que quasi havia atropellat els companys en fugir, com va declarar el cap d’USC”. I per tot això, raona el tribunal “podem inferir que l’estat d’ànim dels funcionaris policials que agafen primer als joves era plausible, que distés molt de ser de calma i objectivitat”, i -continua- que “per això fa poc fiables les seves manifestacions”, que van dur a terme runa actuació “continguda, mesurada i calmada, sense rastre d’alteració o enuig”.

Per tot això, el tribunal conclou que “en la provocació de les lesions als dos joves, els acusats es van aprofitar de la seva condició d’agents de la Força Pública, encarregats de la preservació de la seguretat ciutadana i van posar aquest caràcter al servei als seus propòsits il·lícits de donar un escarment als dos joves”.

 

A la foto principal, una imatge d'arxiu d'un control de mobilitat dels Mossos d'Esquadra. / Foto: ACN