La Direcció General de la Policia proposa condecorar sis comissaris principals jubilats amb una medalla de plata al mèrit policial. La distinció comporta una pujada del 15% de la pensió, és a dir, un augment de mínim 250 euros més al mes, segons avança aquest dijous The Objective. Entre les propostes del Ministeri d'Interior està Cirilio Durán, excap de la Divisió de Formació i Perfeccionament de la Policia Nacional. Durán i el seu departament van ser els encarregats de gestionar els processos de selecció del cos de policia, en el moment que va esclatar la polèmica sobre l'examen d'ortografia, que al febrer de 2022, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va tombar, i va suposar que milers d'aspirants quedessin fora del procés. 

Un test d'ortografia polèmic

Durán i el seu departament eren els encarregats d'elaborar el test d'ortografia de les oposicions al cos de la Policia Nacional, que finalment va acabar als tribunals després que es decretessin com a incorrectes a la prova quatre paraules que no ho eren segons els criteris de la Real Academia de la Lengua (RAE). L'escàndol va provocar que centenars d'opositors presentessin recursos, que van quedar desestimats en els jutjats, i que va portar al Ministeri de l'Interior a retirar definitivament la prova d'ortografia en els exàmens d'accés que es van celebrar el febrer de 2022. El test va impedir que gairebé 4.000 aspirants en 2019 poguessin accedir al cos de policia. El 2022, el TSJM va estimar el recurs i va ordenar corregir la prova. El procediment judicial va obrir la porta que els afectats per la polèmica recuperin l'oportunitat perduda d'accedir a l'Escala Bàsica de la Policia Nacional.

La Direcció general de la policia també ha proposat atorgar aquesta distinció de plata a l'excap superior de la Policia Nacional a Balears, Gonzalo Pino; l'exresponsable de la Comissaria General de la Policia Científica, Pedro Luis Medina; l'excap superior de la Policia Nacional de Castella i Lleó, Juan José Campesino; l'excap superior de la Policia Nacional de la Regió de Múrcia, Alfonso Navarro i l'excap de la Divisió d'Econòmica de la Policia Nacional, Julio Casal. 

El sindicat Jupol, en contra de la medalla de plata

La trobada entre el departament i les organitzacions sindicals, que han proposat els noms, s'emmarca en un procés que es resoldrà el mes de setembre, quan el Ministeri de l'Interior publiqui les distincions, segons informa el citat diari "el Ministeri proposa els seus candidats i els sindicats els seus, però l'última paraula sempre la té l'administració". La resposta del sindicat majoritari de policia, Jupol, ha estat immediata, i ja ha avançat que recorrerà la concessió de les medalles en els tribunals, ja que considera que "no es regeix per la normativa vigent ni compleix amb els requisits marcats en la mateixa per a la concessió d'aquesta mena de guardons". Així doncs, el sindicat denuncia que és una "actuació administrativa presa a capritx i conveniència, de manera arbitrària i només basant-se en el desig de l'Administració, la qual cosa és absolutament impropi d'un Estat Social i Democràtic de Dret".