La secretaria general d'Institucions Penitenciàries, depenent d'Interior, ha citat dilluns vinent José Ángel Hidalgo, el funcionari de presons d'Estremera que ha publicat un article on critica l'empresonament dels polítics catalans. Segons ha relatat ell mateix a Rac1, li han recomanat que vagi a la citació acompanyat d'un advocat.

El funcionari ha assegurat que està "tranquil" i ha recordat que al desembre també va publicar una novel·la inspirada en fets "molt greus" que passen a la presó i que llavors ningú li va demanar explicacions. "Per què ara sí i llavors no?", s'ha preguntat. Hidalgo ha publicat l'article al digital CTXT sota el títol "Els gats d'Estremera".

Al text, qualifica de "vergonya democràtica" que Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva estiguin a la presó per "crims" polítics. Hidalgo explica la seva experiència al costat dels líders independentistes i la seva versió sobre els empresonaments.

"Res em va fer sospitar que seria utilitzat, sí, utilitzat com a funcionari públic, per resoldre de forma ignominiosa un problema que és només polític", confessa el funcionari en el seu escrit. "Som essencials en aquesta estratègia patibulària del govern: presó, presó i presó per al que pensi diferent", ha denunciat.