Un funcionari de la presó d'Estremera, José Ángel Hidalgo, denuncia aquest dimarts la situació dels presos polítics catalans al centre penitenciari i critica que se'ls hagi tancat per haver celebrat un referèndum. Hidalgo, que fa gairebé deu anys que treballa al centre, publica un al·legòric article a la revista CTXT titulat "Els gats d'Estremera" on explica la versió dels empresonaments viscuda des de dins.

Assegura que veure els líders independentistes empresonats "és una vergonya absoluta, és la vergonya democràtica d'haver de patir l'espectacle de cinc homes atrapats a la presó per 'crims' polítics". La cosa, però, diu que va més enllà, ja que "és una vergonya per a tot un país, Espanya, que sempre decep, ​​que sempre fracassa, que sempre fereix i fa sagnar amb el bec trencat de les seves històriques disputes".

Hidalgo confessa que mai hauria pensat que "seria utilitzat, sí, UTILITZAT com a funcionari públic, per resoldre de forma ignominiosa un problema que és tan sols polític". "Som essencials en aquesta estratègia patibulària del Govern: PRESÓ, PRESÓ I PRESÓ per al que pensi tort!", critica.

Referint-se a Joaquim Forn i Oriol Junqueras com a metafòrics "gats", assegura que "són gats cara llarga, que miren i miolen amb por des d'un lloc que senten equivocat, que no pertany al seu món, i que ja des del primer dia en què van aparèixer ens han contagiat, als quals hem d'atendre'ls, d'un desassossec i inquietud gairebé patològics".