Segons ha informat Ser Catalunya, el Departament d'Interior ha emès 30.000 multes per saltar-se el confinament. La xifra no detalla si el nombre de persones és el mateix o n'hi ha de reincidents. Durant les darreres setmanes, s'han notificat casos que els mateixos multats han denunciat sentir-se desemparats o consideraven que era una injustícia del motiu per acabar rebent una multa. Alguns de polèmics, que la mateixa cadena cita, són multes de 300 euros per passejar el gos o per comprar massa pocs aliments al supermercat. La majoria dels casos, de moment, no s'han recorregut ja que els processos poden ser llargs i costosos per l'afectat. Els mateixos advocats recomanen, malgrat admetre irregularitats en alguns processos, pagar-la i no acabar amb sancions deu vegades més grans que l'import inicial.

Les sancions arriben ara, amb l'inici del nou curs i més de tres mesos posteriors a l'etapa del confinament estricte decretat per l'estat d'alarma. I en podrien seguir arribant més ja que la conselleria n'ha recollit 150.000 i tan sols s'ha treballat amb un 20% d'elles. El procediment genera dubtes formals i de fons perquè la tipificació del delicte ha canviat. Els tràmits es fan conjuntament amb diferents administracions. A tall d'exemple, el Departament d’Interior ha aclarit que les multes per saltar-se el confinament que es van posar a Barcelona les tramitarà la Guàrdia Urbana i les cobrarà l’Ajuntament. 

Per la seva banda, el Ministeri de l'Interior va arribar a superar la barrera del milió en propostes de sanció per l'incompliment de les mesures del decret d'estat d'alarma pel coronavirus1.005.187. En tan sols 65 dies es van registrar més multes que des de l’entrada en vigor el 2015 de la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa, i que el govern del PSOE s'ha compromès a derogar.