El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Maria Estela, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, han topat pel nomenament de sis nous comissaris dels Mossos, segons ha informat l'ACN. El xoc es va produir en la reunió que Estela i Elena van mantenir aquest divendres per decidir els nomenaments, segons l'agència. La intenció del cap del cos policial era el nomenament de quatre homes i dues dones, mentre Interior apostava per quatre dones i dos homes. Estela va traslladar llavors a Interior que acceptava la seva proposta, però que no la compartia, i ara Estela estaria valorant dimitir.

La policia catalana va fer un procés de selecció de comissaris amb un tribunal format, entre d'altres, pel mateix Estela. S'hi van presentar 34 aspirants, 12 dels quals van obtenir la màxima puntuació i van ser preseleccionats per al càrrec. La llista de candidats va ser remesa dijous a la tarda al director general de la Policia, Pere Ferrer. Divendres al matí va tenir lloc la trobada entre Estela i Elena per triar d'entre aquests 12, els sis noms que s'acabarien nomenant.

La llista estava formada per quatre dones i vuit homes, i aquí és on va aparèixer la polèmica. El conseller d'Interior apostava per triar quatre dones i dos homes, per tal de complir amb l'objectiu de feminitzar el cos, perquè actualment hi ha tres comissàries dones d'un total de 27. Una decisió amb la qual el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra discrepava, perquè preferia seleccionar quatre homes i dues dones

Els noms dels escollits, que es van donar a conèixer aquest divendres, són les intendentes Rosa Bosch, Sílvia Catà, Montse Estruch, Mònica Luis i els intendents Ramon Chacó i Miguel Àngel Garcia Alvira. Aquests començaran el pròxim dilluns el curs d'adequació per poder començar a exercir de comissaris del cos dels Mossos d’Esquadra cap a finals d'any. 

El comissari Estela valora dimitir

Aquesta topada és un capítol més en la tensa relació que mantenen el conseller i el comissari en cap, segons l'ACN, fins al punt que, segons publica el diari Ara, Estela estaria valorant dimitir. Aquest diari assenyala que per continuar en el càrrec, el cap del cos vol "tenir la capacitat de liderar i prendre decisions a nivell operatiu, en recursos humans i en política de comunicació dins del cos", unes condicions que fins ara, considera que no hi han sigut. A més, segons aquest diari, la disputa pel nomenament dels nous comissaris no estaria motivada per la "feminització" del cos, sinó perquè des dels Mossos consideren que Interior realment té com a objectiu nomenar comandaments que acceptin intromissions polítiques

La crisi, però, vindria de lluny, quan es va iniciar el relleu de diversos càrrecs del cos després de la destitució del major Trapero a finals del 2021. En aquell moment es va situar el binomi de comissaris Josep Maria Estela i Eduard Sallent al capdamunt de la Prefectura. Des d'aleshores s'han publicat també diverses informacions sobre una crisi interna entre aquests dos comandaments del cos.