Intent matusser de Jordi Cañas per desmuntar l'informe de Citizen Lab sobre el Catalangate, en el marc de la maniobra espanyolista per treure'n les referències de l'informe europeu sobre Pegasus. L'eurodiputat de Ciutadans ha organitzat una xerrada al Parlament Europeu per presentar un suposat estudi que hauria de desmuntar la recerca de l'institut canadenc que va revelar l'espionatge a una seixantena d'independentistes, però la trobada no és que hagi gaudit de gaire èxit. 

El presumpte estudi l'ha fet l'acadèmic espanyolista José Javier Olivas, ell sol. És a dir, que comencem bé: una sola persona (de la UNED) ha pretès desmuntar la tasca de fins a vuit investigadors (vinculats a la Universitat de Toronto). I només s'ha dedicat a criticar el "com" i no el "què" de la investigació de Citizen Lab, reconeixent que potser el resultat és acceptable — però que el que falla és la metodologia. Així, la conclusió de la xerrada ha sigut curiosa: no només no s'ha d'investigar el Catalangate, sinó que ara s'ha d'investigar Citizen Lab.

Olivas no és cap expert

Els arguments fets servir són molts, ja que el suposat estudi ocupa fins a 237 pàgines. Tot i això, quantitat no vol dir qualitat. Un dels arguments que fa servir és que l'informe de l'institut canadenc té un biaix polític favorable a l'independentisme català, cosa que Olivas no s'ha aplicat a ell mateix — ja que té el Twitter ple d'atacs contra la independència de Catalunya, per exemple. A més, s'ha dedicat a esprémer el presumpte vincle entre l'independentisme i el Kremlin... quan mai s'ha arribat a demostrar tal cosa.

Una de les claus a l'hora d'argumentar és desprendre's de les expressions "jo crec" o "jo penso", cosa que no ha fet l'acadèmic espanyolista reclutat per Cañas. Durant l'hora i mitja que ha durat la presentació, Olivas no ha fet més que repetir aquestes expressions i ha arribat a admetre que ell no és un "expert en la matèria". Però això no li ha importat a l'eurodiputat de Ciutadans, que ha considerat que aquesta xerrada no s'hauria d'haver celebrat en una simple sala del Parlament Europeu: s'hauria d'haver celebrat en el si de la comissió europarlamentària que investiga Pegasus, que aquest mes visitarà l'estat espanyol i es reunirà amb diputats catalans.

Poca assistència, aparentment

Potser en el comitè Pegasus haurien rebut més atenció, però en aquesta ocasió no es pot dir que hagin tingut cap mena d'èxit d'assistència. El grup europarlamentari Renew Europe (en el qual s'inclou Ciutadans) no ha mostrat gaires detalls de la sala en la qual s'ha celebrat la presentació, que s'ha emès per Youtube. Els plans de l'emissió han sigut tota l'estona molt tancats, sense que s'hagi pogut veure el quòrum. Això fa suposar que tan sols hi han assistit menys de deu persones, entre els quals hi havia altres companys de Ciutadans com l'eurodiputada Maite Pagazaurtundúa. A ells els sembla sospitós l'informe de Citizen Lab, però l'estudi de Cañas i Olivas no fa més que fer aigües per totes bandes.