L'impacte de la investigació de Citizen Lab que va destapar l'espionatge massiu a activistes, advocats i polítics independentistes, anomenat CatalanGate, ha arribat a tota mena d'institucions, fins i tot les de la Unió Europea (UE). El 4 de maig, el Parlament Europeu va acollir un debat sobre l'ús de programaris espies com Pegasus, trobats a les víctimes del CatalanGate on les formacions polítiques espanyoles es van trobar contra les cordes. Tot i això, algunes han insistit a qüestionar l'espionatge a independentistes i la veracitat de la recerca de Ctizen Lab. És el cas dels representants de Ciutadans al Parlament Europeu. Amb Jordi Cañas al capdavant, els eurodiputats van enviar una sèrie de preguntes al grup d'investigadors de la Universitat de Toronto posant en dubte la fiabilitat de la seva feina. Citizen Lab no només ha respost les preguntes de Ciutadans desmuntant els seus qüestionaments, sinó que el seu director, Ronald Deibert, ha compartit les respostes a través de les xarxes socials. 

TUIT Citizen Lab Cs

Deibert ha compartit la resposta de l'equip de recerca que lidera a través d'un tuit en què exposa: "El nostre informe del CatalanGate ha provocat una gran controvèrsia a Espanya". Per aquest motiu, el director afegeix que comparteix les respostes que han elaborat per tal d'"ajudar a aclarir la nostra missió". En el mateix tuit, Deibert comparteix el document de gairebé 20 pàgines en què es poden consultar totes les preguntes i respostes que l'entitat ha respost meticulosament a Ciutadans. 

Qüestionant la legitimitat

Les preguntes formulades a Citizen Lab qüestionen des dels mètodes d'investigació fins al seguiment del codi ètic de la Universitat de Toronto. Per exemple, Ciutadans pregunta al grup d'investigació si ha "rebut diners durant la seva investigació". Citzen Lab ho nega categòricament, de la mateixa manera que ho fa amb la pregunta: "Hi va haver algun partit polític català (com ara Junts per Catalunya, ERC o CUP) o organitzacions secessionistes? com, Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium, involucrats en el procés de mostreig o la redacció de l'informe?".

Un dels aspectes que més es qüestionen al llarg del document, és el paper d'Elies Campo en la investigació. Campo ha participat en la investigació del de Citizen Lab, però també és una de les víctimes d'espionatge amb Pegasus. D'ençà que es va destapar l'escàndol, la figura i la feina de Campo s'ha posat en qüestió i les preguntes de Ciutadans no han estat una excepció. Ronald Deibert ha defensat anteriorment la tasca de Campo i en la resposta a Cs, Citzen Lab defensa la seva feina. 

Ciutadans posa en dubte la independència de l'informe, l'ètica dels investigadors, els resultats dels mateixos i, fins i tot, el nom del document: CatalanGate.  "Algun d'aquests partits o organitzacions va fer pressió sobre Citizen Lab per anomenar l'informe?". L'entitat nega que rebés cap mena de pressió i Deibert mateix especifica: "Vaig decidir, juntament amb el personal del Citizen Lab, fer-ho incloure el terme al títol poc abans de la publicació".

Hi ha algunes preguntes que Citizen Lab ha declinat respondre per tal de mantenir la privacitat de les persones que han participat en l'informe. Es tracta de preguntes com: "L'informe afirma que almenys 65 persones van ser atacades o infectades per Pegasus o Candiru, però podrien Citizen Lab revela quants dispositius es van investigar en total?" o "Citizen Lab també va analitzar dispositius de líders o activistes no secessionistes?". 

Reacció a la publicació de les respostes 

L'exercici de transparència de Citizen Lab ha estat aplaudida per advocats i polítics de l'esfera independentista a les xarxes. Per exemple, l'advocat Andreu Van den Eynde ha afirmat: "El director de Citzen lab contesta i desmunta les invectives que li dirigeixen alguns europarlamentaris". Aleix Sarri, director de l'Oficina Europarlamentària de Junts per Catalunya, ha seguit la línia de Van den Eynde i ha assegurat: "Quin odi i quines ganes de deslegitimar una recerca ben feta mentre legitimen les mentides de la guàrdia civil i voten en contra de qualsevol comissió d'investigació". 

TUIT Citizen Lab Cs Van den Eyden
TUIT Citizen Lab Cs Sarri