La trobada entre la líder de Sumar, Yolanda Díaz, i Carles Puigdemont a Brussel·les fa uns dies, que va evidenciar el destacat paper del president a l'exili en les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez, va generar molt de debat. Sembla que no és l'única trobada que voldria tenir Sumar amb els partits independentistes, segons publica El Periódico, Díaz juntament amb els comuns tenen l'objectiu de reunir-se també amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, a Ginebra, tot i que, de moment, els republicans refusen posar data a aquesta trobada. Tanmateix, des dels comuns asseguren que estan en continu contacte amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, perquè faciliti la trobada amb Rovira i així evidenciar que els republicans també tenen un paper clau per a una possible investidura de Sánchez. El citat diari explica, que de moment, no s'està facilitant aquesta trobada perquè prefereixen mantenir contactes discrets, i que fonts d'ERC consideren que "no hi ha temps per perdre en gesticulacions". 

Precisament, per aquests contactes és que a Yolanda Díaz li van suggerir que el gest de Brussel·les amb Puigdemont, s'hauria de repetir a Suïssa, amb Rovira. 

Desavinences entre ERC i Sumar

La vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz, va assegurar en una entrevista a La Vanguardia, que l'amnistia només pot arribar després d'un "pacte històric i sense unilateralitat". "Quan una part s'asseu a negociar ja està renunciant a la unilateralitat", va afirmar Díaz. 

Per la seva banda, ERC no renuncia a la via unilateral. Així ho va afirmar la portaveu republicana, Raquel Sans, que aquest dilluns que el partit contempla totes les "vies democràtiques" per aconseguir l'objectiu de la independència. Això sí, ha reiterat que ERC "prioritza" la negociació. 

Problemes en les negociacions entre ERC i PSOE

Les negociacions d'ERC amb el PSOE "no van del tot bé". Així ho va afirmar Marta Rovira el passat dissabte durant el Consell Nacional d'ERC, on va advertir el govern espanyol en funcions que no es vol trobar en una negociació "d'última hora" amb concessions que tinguin "finalitats partidistes". Rovira va intervenir des de Ginebra—on està exiliada—, per llençar una advertència al president espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez: els republicans només permetran l'inici d'una nova legislatura a l'Estat si la Moncloa situa la negociació al centre de l'agenda política. 

Marta Rovira va assegurar que ERC només hi serà si el futur govern espanyol "assumeix la democràcia i abraça els grans consensos" de la societat catalana. Rovira ha reiterat aquí que els republicans reclamen situar la negociació al centre de l'agenda política; fer avenços socials; abordar la fi de la "repressió" i la desjudicialització amb la llei d'amnistia; i posar rumb al referèndum. Des d'ERC insisteixen que la Generalitat ha de seure a la taula "amb igualtat de condicions". I per això dona per "absolutament descomptada l'amnistia".