La vicepresidenta del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha garantit al president Carles Puigdemont l'aposta del seu partit per "explorar totes les solucions democràtiques per desbloquejar el conflicte polític". Díaz ha protagonitzat aquest migdia la primera reunió pública d'un membre del govern espanyol amb el president a l'exili. Després de gairebé tres hores de trobada al Parlament Europeu i mentre es multiplicaven les reaccions a Madrid davant la cita, Sumar ha fet públic un comunicat conjunt dels dos partits en què s'assegura que la trobada s'ha desenvolupat amb normalitat i to cordial i ha permès establir una relació "normalitzada i estable" entre els respectius partits. Fonts de l'entorn de Puigdemont consultades per ElNacional.cat asseguren que s'ha desenvolupat en un ambient "molt cordial" i el president l'ha emmarcat a través d'una piulada en la "normalitat democràtica" que no hauria de sorprendre ni ser excepcional.

"Compartim la profunda convicció que la política ha de fer-se des del diàleg i els principis democràtics. En aquest sentit, estem d'acord a explorar totes les solucions democràtiques per desbloquejar el conflicte polític", han assegurat Sumar i Junts, a més de subratllar la convicció que els problemes polítics "s'han de resoldre per vies polítiques, per trobar solucions basades en el diàleg" atès que "la democràcia consisteix en el diàleg entre posicions diferents".

 

Posteriorment ha estat Junts que ha fet difós el mateix text. "Compartim la profunda convicció que els problemes polítics han de tornar a la via política, per trobar solucions basades en el diàleg. La democràcia consisteix en el diàleg entre posicions diferents", afegeix el comunicat on Junts i Sumar consideren que la trobada "permet establir una reunió normalitzada i estable" dels dos partits.

A més, tant Puigdemont com Díaz han expressat la seva satisfacció pel desenvolupament de la reunió a través dels seus comptes de Twitter.

​La vicepresidenta va viatjar ahir a Brussel·les per trobar-se aquest migdia amb Puigdemont al Parlament Europeu. A la trobada, que no ha transcendit fins a hores abans de produir-se, hi ha estat presents també l'eurodiputat de Junts Toni Comín i el dirigent de Sumar Jaume Asens. La Moncloa s'ha afanyat a desmarcar-se de la reunió i subratllar que Díaz no s'ha presentat a la capital belga en representació del govern espanyol. Per contra, enmig l'allau de reaccions que ha provocat la cita, el PP ha retret que el viatge de la vicepresidenta no es pot desvincular de la seva responsabilitat al govern.

Fins ara només havia trascendit l'existència de converses entre Carles Puigdemont i el qui va ser vicepresident del govern, Pablo Iglesias, l'any 2018 en el marc de la negociació dels pressupostos generals de l'Estat. Yolanda Díaz ha fet un pas més enllà i s'ha desplaçat a Brussel·les, en un gest que ha aixecat una forta polseguera, atesa la condició de fugat que s'atribueix al president exiliat als cenacles madrilenys.