El cas català guanya pes en l'àmbit internacional amb una nova denúncia en la premsa estrangera. L'assagista belga-italià Daniel Salvatore Schiffer ha manifestat avui en un article al prestigiós diari d'investigació francès Mediapart el seu rebuig a la detenció del president català, Carles Puigdemont, per part de la policia alemanya i amb la col·laboració del CNI, que qualifica com "l'enèsim abús de poder contrari als Drets Humans" d'Espanya.

En un article, titulat El cas Puigdemont: el silenci indigne d'Europa i els seus intel·lectuals, l'assagista denuncia els moviments de l'Estat, del seu govern i del poder judicial, per apartar i detenir el president, i també posa el crit al cel en relació amb el que considera el silenci de les institucions europees, que s'han mantingut al marge de la qüestió catalana.

Segons Schiffer, l'Estat ha utilitzat totes les vies a fi de parar el procés, encara que fos per mètodes no lícits. "El fi no sempre justifica els mitjans", exposa sobre Espanya, un país de caire "autoritari" novament "embruixat per les olors nauseabundes de la dictadura" que encoratja a l'independentisme, en un efecte "bumerang", amb els seus artificis.

En aquest sentit, l'assagista afirma que Europa es posa les mans als ulls davant de la "negació de la democràcia" i la vulneració dels Drets Humans a Espanya. Per Europa es refereix a totes les seves veus: les mateixes institucions de la UE, els polítics i també els intel·lectuals, dels quals subratlla el seu silenci.

Les vergonyes de l'Estat

L'intel·lectual belga-italià parla d'Espanya com un país que practica una "repressió politicoideològica impròpia" d'un Estat membre de la UE. "Es burla de qualsevol principi democràtic, emmordassa la premsa, empresona els seus líders i llança al president Puigdemont", tot amb l'objectiu, des del seu punt de vista, de "portar Catalunya sota la tutela".

Totes aquestes actuacions, entre les quals destaca també la repressió policial "intolerable" de l'1-O i l'empresonament "arbitario" dels líders independentistes, són qualificades per Schiffer com a de naturalesa "desproporcionada" i "expeditiva". Darrere d'aquests moviments, que equipara amb les purgues de la Rússia de Vladimir Putin, hi ha el president del Govern, Mariano Rajoy, que veu "regat al si del règim de Franco".

El silenci europeu

Davant del cas català, Schiffer no només posa en dubte l'actitud de l'Estat sinó que també lamenta el "silenci en tots els idiomes" de la UE i els seus països integrants. En aquest sentit, assenyala els polítics d'Europa per no reivindicar els Drets Humans, sent aquests un dels pilars fonamentals de la unió. A més, l'assagista mostra la seva preocupació pels intel·lectuals europeus que romanen "muts" davant del conflicte.

Qui és Daniel Salvatore Schiffer?

Daniel Salvatore Schiffer (1957) és un filòsof i assagista amb arrels belgues i italianes. Conegut pels seus escrits a favor dels Drets Humans i la solidaritat entre els pobles del món, Schiffer és també l'el portaveu francès del Comitè Internacional contra la Pena de Mort i la lapidació (One Law for All).