Un grup de persones han instal·lat davant la Prefectura de la policia espanyola, a Via Laietana, la simulació d'una guillotina, just tres anys després que Catalunya visqués una gran vaga general per condemnar la violència que es va produir durant el referèndum de l'1 d'octubre en els centres de votació. Aquest dissabte també fa tres anys del discurs televisat del Rei Felip VI en el qual no va condemnar la brutalitat de les forces espanyoles i en va avalar la seva acció. 

L'actuació d'aquesta tarda ha començat a plaça Urquinaona, on han construït una guillotina amb un cap de porc i una imatge del rei per mostrar el rebuig vers la monarquia. Posteriorment, diverses persones s'han desplaçat a la Prefectura de Via Laietana i, tan bon punt han començat a instal·lar la guillotina davant les instal·lacions policials, agents del Cos Nacional de Policia han perimetrat la zona i diversos dispositius dels Mossos d'Esquadra han rodejat l'edifici.

Imatge del rei

La guillotina que ha aparegut aquest diumenge a Urquinaona té en els seus peus una fotografia del cap d'Estat espanyol, just al costat d'un cap de porc. En la part superior la senyal de trànsit de prohibició amb una corona en el seu interior.  A més, també llueix la inscripció: "Ni oblit ni perdó". 

En una altra imatge de la mateixa guillotina es veu com unes mans sostenen el rostre del mamífer i en la part posterior de la guillotina, un altre missatge: "El teu destí Borbó". En una tercera imatge, es veu la fotografia del rei al bell mig de la guillotina i en la part inferior el bust de l'animal amb una corona. 

guillotina2Una imatge de la guillotina que ha aparegut a plaça Urquinaona / CDR Gràcia

La guillotina va ser un instrument creat per Joseph-Ignace Guillotin, d'aquí el seu nom, que es va emprar en les execucions que es van perpetrar durant la Revolució Francesa (1789-1799), entre elles la del monarca Lluis XVI i la seva dona Maria Antonieta. 

El discurs del Rei el 3 d'octubre de 2017

Aquest dissabte hi ha hagut diverses reivindicacions arreu del territori català per rebutjar la figura de la monarquia i recordar el discurs que Felip VI va pronunciar el 3 d'octubre de 2017, dos dies després del referèndum i coincidint amb l'aturada de país. "És responsabilitat dels legítims poders de l'Estat assegurar l'ordre constitucional i el normal funcionament de les institucions, la vigència de l'Estat de Dret i l'autogovern de Catalunya", va dir llavors Felip VI, en un discurs que va produir el trencament definitiu entre l'independentisme català i la monarquia.