Encara queden alguns tràmits per a la llibertat dels presos polítics, després que el Consell de Ministres els hagi concedit l’indult que els elimina la resta de pena de presó. Haurà de ser signat pel Rei, que es publiqui el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i que el Tribunal Suprem liquidi la pena i ordeni les excarceracions. D’aquesta manera, tant fonts del govern espanyol com de l’alt tribunal preveuen que la sortida de presó tingui lloc durant la jornada de demà.

Així, des de La Moncloa, explica que està previst que els nou decrets siguin signats pel rei Felip VI aquesta mateixa tarda, per a poder ser publicat al BOE demà a primera hora del matí. Serà llavors quan la sala segona del Tribunal Suprem en tindrà coneixement, a partir del mateix butlletí, i podrà procedir a dictar l’excarceració dels nou dirigents independentistes. Fonts de l’alt tribunal també preveuen poder procedir demà a la liquidació de penes.

El Consell de Ministres s'ha allargat més del normal, gairebé quatre hores i mitja. Són nou indults parcials, com estava previst, per a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Joaquim Forn. Els decrets eliminen la resta de les penes de presó tant pel delicte de sedició com pel de malversació, però mantenen les inhabilitacions. La mesura de gràcia afecta només els nou presos polítics, però no els dirigents a l'exili, que no han estat enjudiciats i per tant no han estat condemnats judicialment. Tampoc els consellers Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, que ja han complert les penes d'inhabilitació. Els indults també són "reversibles" si es "reincideix" en un període que va dels tres als sis anys.

Es tracta de nou expedients individualitzats, cadascun amb els seus arguments, però per sobre de tot el govern espanyol subratlla la "utilitat pública" que comporta, un dels arguments que la legislació posa damunt la taula per a concedir la mesura de gràcia. Fonts del Tribunal Suprem asseguren que no demoraran el seu tràmit de liquidació de penes.

I ara es podrien revocar? Tal com ja ha anunciat l'extrema dreta, s'espera ara un recurs contra els indults per part de Vox, que va ser part en el judici del procés. No obstant això, molts juristes qüestionen que puguin prosperar per la manca de legitimitat de la formació de Santiago Abascal. En canvi, per a l'independentisme és una mesura que es queda curta i insteix en l'amnistia.