Pedro Sánchez no ha tramitat ni una vuitantena d'indults des que és president espanyol, a partir de la moció de censura que va guanyar contra Mariano Rajoy el juny del 2018. Des del Ministeri de Justícia es detalla que el 100% dels que fins ara ha concedit tenien un o dos informes favorables, del tribunal sentenciador i el ministeri fiscal. En aquest cas, el 39% dels expedients comptaven amb els dos a favor i un 56%, amb un.

El cas dels presos polítics independentistes no respon a aquesta lògica i s'escapa de l'argumentari habitual pel qual es concedeixen els indults. Així doncs, Sánchez ha denegat el 85% dels indults perquè no tenien cap informe favorable. I els delictes que habitualment més fàcilment reben un indult són els relatius al patrimoni, en un 56% dels casos. Per exemple, per qüestions de violència de gènere o relacions familiars, no n'ha donat cap.

Indult a un membre dels Grapo

Ara bé, en paral·lel, Pedro Sánchez tramita un altre indult que també s'escapa d'aquesta lògica més repetida en els darrers temps i que està seguint el seu curs. Des de la Moncloa s'ha activat la mesura de gràcia per al terrorista Xuxo García Vidal a través de l'aval de la presó d'Ocaña de Castella-la Manxa, la Fiscalia i el jutjat de vigilància penitenciària de l'Audiència Nacional. García Vidal era membre dels Grupos de Resistencia Antifascista Primero de Octubre, Grapo, i va ser condemnat l'any 2006 per assassinar Ana Isabel Herrero a Saragossa. Aquesta va ser la darrera víctima mortal de la banda.

NAC NAC web 31

Imatge d'arxiu de Xuxo García Vidal publicada pel ministeri de Justícia espanyol

Es tracta d'una proposta d'indult parcial de sis mesos que es descomptarien sobre el total de 40 anys que ha de complir com a integrant de l'organització criminal, segons assegura El Confidencial, el qual ha tingut accés a tota la documentació. Als seus 51 anys, Xuxo García, que en el seu dia va negar-se a declarar si no era en gallec, va ser detingut l'any 2007. No va ser fins al 2009 que va ser jutjat i va justificar la seva acció criminal perquè segons ell el que volia era segrestar el marit de la víctima, l'empresari Francisco Colell, a qui va titllar "d'explotador" i que va resultar ferit en el tiroteig. L'assassí no va mostrar penediment.

A més, també se'l relaciona amb l'atracament amb ferits en una sucursal bancària de Castelló de la Plana, un altre a Santiago de Compostel·la i un altre a Múrcia. García Vidal, en el moment de la detenció, es trobava en busca i captura acusat de robatori amb intimidació, detenció il·legal i terrorisme.

Indults en els darrers anys

Sánchez està molt lluny dels 5.944 indults de Felipe González concedits entre 1982 i 1996; dels 5.948 de José María Aznar; dels 3.381 de José Luis Rodríguez Zapatero o dels 898 de Mariano Rajoy. El ritme del govern de socialistes i Unidas-Podemos ha baixat de forma dràstica. Entre 75 i 78, comptant els dels darrers mesos del 2018 i els del primer semestre del 2021 que encara no estan publicats.

En els darrers temps, s'han publicat dades concretes fins al 2020. Al llarg del segon semestre de l'any passat, es van resoldre 1.664 expedients, i d'aquests es van concedir tan sols 18 indults, un 1,08% del total. Els expedients més repetits que el govern ha de tramitar són sobre patrimoni, seguit de salut pública, violència de gènere i seguretat vial. Si ens fixem en els indults per ministre trobem: 2 de Margarita Robles, 28 de Juan Carlos Campo i 48 de Dolores Delgado.

TAULA INDULTS

Taula d'indults / Font: Ministeri de Justícia del govern espanyol

Fotografia de portada: imatge d'arxiu de Pedro Sánchez saludant José Luis Rodríguez Zapatero a Sòria el passat 28 de maig.