Els indults als presos polítics, que l’Estat començarà a tramitar la setmana que ve, serien només un pegat. Després de l’anunci del govern espanyol aquest dimecres, Laura Borràs ha admès que serien una “bona notícia” si s’arribessin a concedir, perquè no haurien d’estar a la presó, però ha recordat que només serien una “solució individual”. La portaveu de JxCat al Congrés ha contraposat que amb una llei d’amnistia anirien a l’arrel del conflicte polític. S’ha referit al comptador d’Òmnium Cultural: “Tenim 2.850 represaliats i pujant”.

En declaracions als mitjans des del Congrés, Laura Borràs ha assegurat que ells defensen “una solució política, que estaria més a prop de l’amnistia que no dels indults”. En aquesta línia, ha recordat que els indults són tan sols una “solució individual”. Podrien arribar a ser una “bona notícia”, perquè els presos “sortirien d’on no han d’estar”, però això no aniria a l’arrel del conflicte. “La nostra proposta està en la línia de la resolució del conflicte, una llei d’amnistia”, ha defensat. Ha subratllat que "tramitar els indults no significa concedir-los".

En tot cas, la portaveu de JxCat s’ha mostrat sorpresa per l’anunci del ministre de Justícia i ha dit que esperaran per veure en què es concreta. “Han de seguir el seu tràmit. Veurem quina opinió té la sala segona del Tribunal Suprem o possibles recursos que es plantegin”, ha assegurat en aquest sentit. També ha reiterat que ells aposten per la “derogació” del delicte de sedició més que no pas per la seva reforma, com planteja el govern espanyol.

Anunci de Campo

El govern espanyol ja té damunt la taula les peticions d’indult per als presos polítics independentistes. I, de moment, no les deixarà en un calaix. En la sessió de control d’aquest dimecres, en resposta a Laura Borràs, el ministre de Justícia ha avançat que el seu executiu “començarà a tramitar-los la setmana que ve”. Juan Carlos Campo ha negat qualsevol “deriva” de la justícia espanyola, com ha denunciat la portaveu de JxCat al Congrés. Són diverses les peticions que han arribat a La Moncloa, des d'UGT fins a l'advocat Francesc Jufresa. També el president de Societat Civil Catalana s'ha mostrat favorable a fer-ho. Fonts del Ministeri precisen que és un procés llarg i complex, i que hauran d'escoltar totes les parts.