El cantautor Lluís Llach ha expressat un punt de sorpresa pel contingut del preacord entre ERC i la CUP que ara els cupaires estan votant. "Això dels amics de la CUP-Guanyem esperant dos anys que la taula de diàleg fracassi quan fins i tot els que no són profetes ja ho saben, si més no, crida l'atenció", ha assenyalat.

Llach

L'acord entre ERC i la CUP dona dos anys de coll a la taula de diàleg, abans de constatar si dona resultats a favor de l'amnistia i l'autodeterminació, i estudiar llavors una altra estratègia.

El cantautor va participar en la campanya de la CUP a Girona durant les eleccions del 14-F i va donar suport als seus caps de llista per la demarcació de Girona, Dani CornellàMontserrat Vinyets i Ignasi Sabater.

"Vivim en moment de pandèmia absoluta que va més enllà de la sanitària. Soc aquí perquè sé que la sanitat pública és un dels objectius de la gent a qui faig costat", va dir. El cantautor va alertar que s'acosta "una pandèmia econòmica d'actituds devastadores i és important que des de l'esquerra hi hagi exigència de canvis radicals en les estructures socioeconòmiques del país".

A més de Llach, diversos col·lectius de la CUP s'han expressat avui contra el preacord. Si ahir un dels grups que formen part de la candidatura anticapitalista, Lluita Internacionalista, ja va rebutjar el pacte amb els republicans, avui dimecres també se n'ha desmarcat un dels partits més importants de l'esquerra independentista: Endavant.

Des de la formació de la qual forma part la històrica dirigent cupaire Anna Gabriel es valora positivament la feina de l'equip negociador del partit per haver "forçat" ERC a parlar de temes com la banca i l'elèctrica pública, la prohibició de les bales de foam i l'eliminació de l'educació concertada i privada, entre d'altres.

Però no és suficient. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, l'organització considera que "no hi ha elements suficients per votar a favor d'aquest acord". Així doncs, els militants d'Endavant estan cridats a rebutjar l'entesa amb els republicans en una votació que se celebra aquest dimecres telemàticament.