El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha mostrat indignació per la decisió de la Junta Electoral Provincial d'acceptar dos dels assaltants de la llibreria Blanquerna com a candidats de Falange, a les eleccions del 4-M a la comunitat de Madrid.

Es tracta de Manuel Andrino, cap de llista de Falange Española y de las JONS als comicis del 4-M, i de Jesús Fernando Fernández Gil, número 8 de la mateixa formació.

"El feixisme espanyol té la protecció dels òrgans espanyols, sobretot si el seu delicte és contra el catalanisme. Entre ells es protegeixen. Això d'habilitar falangistes condemnats deu puntuar com a mèrit. Mentrestant, avui fa 3,5 anys que els Jordis són a la presó", ha indicat Puigdemont des de Bèlgica.

Puigdemont

En el seu acord, fet públic avui, la Junta Electoral Provincial de Madrid (JEPM) argumenta que “no s’acredita ni que els citats senyors es trobin complint una pena privativa de llibertat per sentència ferma o que es trobin privats del dret de sufragi per sentència ferma”. D’aquesta manera, conclou l’àrbitre electoral madrileny, “no és procedent alterar la candidatura proclamada”. I per tant no els exclou de la llista.

17.000 vots

Aquesta no és la primera candidatura de la qual forma part Manuel Andrino des dels fets de la llibreria Blanquerna durant la Diada del 2013. A banda de les llistes de Falange, un any després de l'assalt, es va presentar en la candidatura unitària del neofeixisme espanyol a les europees del 2014, La España en Marcha. També en van formar part cinc més dels assaltants de Blanquerna. Van obtenir gairebé 17.000 vots a tot l'Estat, molt lluny d'obtenir un eurodiputat.

Va ser l'associació catalana Drets, formada per un grup d'advocats i juristes per la defensa de la societat catalana contra la repressió, la que va presentar una queixa a la JEPM per haver permès la candidatura a les eleccions madrilenyes del 4-M de dos dels ultres condemnats per assaltar la llibreria Blanquerna l'any 2013 i va demanar que retiressin la llista de la Falange Española y de las JONS.