El portaveu d'EH Bildu, Jon Iñarritu, s'ha indignat amb l'Informe Anual de Seguretat Nacional del 2020. En concret, amb la pàgina que parla de les "organitzacions terroristes etnonacionalistes". En aquest sentit, el document parla sobre que les actuacions policials "han contribuït decisivament amb la desaparició de tota activitat violenta de les organitzacions terroristes Resistencia Galega i PCE8r)-Grapo, mentre que l'activitat de l'anarquisme insurreccionalista es manté en aparent situació d'estancament".

L'informe també menciona a ETA. En concret, especifica que les forces de seguretat espanyoles segueixen concentrant els seus esforços a localitzar i detenir els membres d'aquesta organització, localitzar i confiscar les armes no localitzades, així com investigar els atemptats amb víctimes mortals.

Què passa amb els militars?

Ara bé, Iñarritu ha lamentat a Twitter que en l'informe no es mencioni "als militars etnonacionalistes espanyols que fan apologia al franquisme i el nazisme". 

De fet, recentment, en un grup de Telegram anònim anomenat 'Ciudadanos de Uniforme' ha posat al descobert en els últims anys nombrosos casos d'apologia del feixisme a les Forces Armades espanyoles, entre altres la presència d'un grup neonazi format per oficials i suboficials en actiu denominat 'Lo Nuestro', amb seu a Múrcia. Els seus portaveus denuncien que l'extrema dreta està "normalitzada" als quarters davant la "total indiferència" del govern de Pedro Sánchez.

A més, el basc també ha recordat que aquests militars "amenacen a la ciutadania que consideren enemiga" amb una clara referència el fet que membres de l'exèrcit espanyol en actiu defensessin les declaracions que es van efectuar en un grup de WhatsApp de veterans on es deia que s'havia d'afusellar a 26 milions de persones. 

inarritu

De fet, Iñarritu va requerir sobre això al govern espanyol en una pregunta que va entrar el passat 23 de desembre per escrit al Congrés dels Diputats pel ministeri de Defensa. En concret, va demanar sobre: "Quines mesures ha pres el Ministeri [de Defensa] respecte a aquests fets?; És conscient el Ministeri de la presència d’ultres i neofranquistes al seu si?; i si Contempla prendre alguna mesura per detectar i expulsar els ultres que formin part de les forces armades?" 

Ara bé, en aquella ocasió, va lamentar que des de l'Executiu no li van respondre les qüestions. "Responen parlant de diverses coses i un paràgraf sobre els militars retirats. Per què no responen al que els pregunten?"