Esquerra Republicana va decidir buscar suports per a presentar una comissió d'investigació del Tribunal de Comptes. La seva neutralitat política es troba qüestionada per la seva persecució de dirigents independentistes. I els republicans han trobat els suports: els partits independentistes i els socis de Pedro Sánchez. Aquest dimecres s'ha registrat la petició, signada per ERC, Junts per Catalunya, la CUP, el PDeCAT, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís. La iniciativa probablement s'estavellarà contra el mur del PSOE, el PP i l'extrema dreta de Vox, com ha passat amb tantes altres comissió d'investigació, especialment les vinculades a la monarquia.

Concretament, el text d’ERC sol·licita la creació d’una comissió d’investigació “relativa a la neutralitat política en el desenvolupament de la funció d’enjudiciament de la responsabilitat comptable per part del Tribunal de Comptes”.

 

Entre altres aspectes, la comissió hauria d’investigar la política de contractació de personal del Tribunal de Comptes, per què alguns consellers no van abstenir-se de la causa contra l’independentisme, la naturalesa política de les acusacions, la seva incidència sobre la llibertat d’expressió i ideològica o “els perjudicis causats a les arques públiques per totes les operacions irregulars que no han estat degudament enjudiciades”.

Justament en l’exposició dels motius els republicans contraposen com el Tribunal de Comptes ha fet els ulls grossos en alguns casos mentre no ha cessat la seva persecució comptable de l’independentisme, que ja ha abonat en concepte de fiances —algunes duplicades— més de 35 milions d’euros per les causes del 9-N i l’1-O. “El biaix ideològic que es desprèn d’aquest patró de comportament és del tot incompatible amb els principis, propis d’un Estat de dret, que regeixen l’activitat del Tribunal de Comptes, com el principi d’imparcialitat o la interdicció de l’arbitrarietat dels poders públics”, critiquen.

I conclouen: “El fet que el Tribunal de Comptes no sigui un autèntic òrgan jurisdiccional no l’habilita a trencar la neutralitat política que s’exigeix a qualsevol instància depuradora de responsabilitats, més tenint en compte que l’enjudiciament de la responsabilitat comptable que es realitza té una dimensió política inqüestionable”.

La petició ja ha estat registrada. Malgrat tot, el més probable és que la iniciativa torni a topar amb la pinça del PSOE, el PP i l’extrema dreta de Vox. Aquest mur infranquejable ja ha servit per a impedir ni tan sols que es debatin comissions d'investigació sobre la monarquia.