L'eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha assegurat: "La qüestió catalana és un afer intern a Espanya, però per descomptat seguim diversos processos, com les discussions pel Tribunal de Comptes". Brussel·les ha confirmat que està "seguint" la causa del Tribunal per l'acció exterior del Govern per l'1-O i espera "veure quina és la decisió final".

La qüestió ha sorgit aquest dimarts en el marc de l'informe anual de la Comissió Europea (CE) sobre l'estat de dret a Espanya. Tot i això, Brussel·les considera que el conflicte a Catalunya no és problema "d'estat de dret" i, per tant, no l'ha inclòs en el seu informe anual sobre Espanya. 

Data límit per a les fiances

Dimecres a mitjanit acaba el termini per dipositar la fiança de 5,4 milions d'euros que el Tribunal de Comptes ha imposat a 34 ex alts càrrecs dels governs Mas i Puigdemont. Com que la demanda per prorrogar el termini de pagament ha estat denegada, cap dels afectats podrà beneficiar-se del fons de risc que el Govern de la Generalitat va crear fa quinze dies per cobrir-los

Per ara el Govern tampoc ha trobat un banc que estigui disposat a assumir l'operació del fons de risc i el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha assegurat que no vol exposar a cap professional de l'Institut Català de Finances "a donar curs a una operació que, si tenim en compte els precedents, provocaria angoixa, inquietud i por tant a ells com a les seves famílies. Malgrat tot, el conseller ha assegurat que "el govern continuarà fent tot el que estigui a la seva mà". 

Per ara, però, els perseguits pel Tribunal de Comptes hauran de cercar alternatives per reunir els avals suficients per fer front a les fiances milionàries que recauen sobre ells. Per la seva banda, la Caixa de Solidaritat ha pogut recollir un milió d'euros, una xifra considerable, però que no pot comprendre tot el pes econòmic que reclama el Tribunal. Altres formacions han sol·licitat als seus militants aportacions extraordinàries per impedir que els encausats pel Tribunal siguin embargats. 

En el cas que en un futur el Govern català aconsegueixi trobar una entitat avaladora, es podria substituir els que hagin dipositat els encausats prèviament, però caldria que el mateix Tribunal de Comptes acceptés aquesta operació. 

Mort civil 

Diversos dels perseguits pel Tribunal de Comptes han denunciat que l'organisme cerca la mort civil dels ex alts càrrecs de la Generalitat que van treballar en l'acció exterior dels Governs de Mas i Puigdemont. Aquest darrer ha remarcat aquest dilluns que el Tribunal de Comptes està protagonitzant "una operació" per buscar la mort civil dels líders independentistes "per terra, mar i aire". El president a l'exili ha qualificat la institució de "caverna de capsa franquista". 

 

Imatge principal: Edifici de la Comissió Europea a Bèlgica / Pixabay