Els sards es tornaran a mobilitzar dilluns vinent, 4 d'octubre, per donar suport al president Carles Puigdemont, que respondrà davant la justícia italiana a la vista que ha fixat la Cort d'Apel·lacions de Sàsser per a les 11:30 hores del matí. "El seu vot no és un crim", diuen des de l'organització de la concentració en suport al també eurodiputat independentista. 

Puigdemont va assegurar que dilluns declararà presencialment per resoldre definitivament la seva situació a Itàlia, després de ser arrestat dijous passat per l'execució de l'euroordre dictada pel Tribunal Suprem espanyol.

manifestación sardos puigdemont detención

L'organització

L'acte l'organitzen els següents partits sards i entitats: l'iRS, ProgReS, Torra, FEM - Marenostrum, Sardigna Natzione, Movimento Omosessuale Sardo i Òmnium Cultural de l'Alguer. L'iRS, Indipendèntzia Repùbrica de Sardigna, es va fundar el 2002 pels principals promotors del projecte virtual Su Cuncordu. L'altre és ProgRes, Progetu Repùblica, fundat el gener del 2011 després d'una escissió de l'iRS. I el tercer, Torra, es presenta com una "coordinació informal d’homes i dones independentistes republicans" que actualment no s’adhereixen a cap partit polític organitzat.

En un comunicat, l'organització explica la situació del dirigent independentista i recorda que després de passar una nit a la presó de Bancali (Sardenya) va ser posat en llibertat sense restriccions la tarda del 25 d'octubre, però que la vista amb què els jutges decidiran si l'alliberaran o l'extraditen a Espanya està prevista per al dilluns vinent.

"Un estat venjatiu"

Els sards reivindiquen que "l’estat italià no pot assumir la responsabilitat de lliurar un polític que no és violent a l’estat espanyol que ja ha demostrat el seu esperit venjatiu i la seva actitud violenta i repressiva envers les expressions democràtiques pacífiques".

En la mateixa línia, asseguren que el Parlament Europeu i el seu president David Sassoli "no poden exposar un europarlamentari elegit democràticament a la seguretat de la persecució judicial espanyola". "Els problemes polítics s’han de resoldre políticament i no a la sala", afegeixen. Per tots aquests motius han decidit acompanyar presencialment a Puigdemont a declarar.

Aquest dilluns, Puigdemont va assegurar que està "preparat" per afrontar la vista del dia 4 d'octubre. "Sempre hem anat amb plena confiança i amb els deures fets", va dir a la seva arribada a la comissió de Comerç Internacional del Parlament Europeu, del qual n'és membre. Puigdemont va reiterar que anirà presencialment a l'audiència tot i que "no és senzill perquè les combinacions de vol són complicades i coincideix amb una setmana de ple" a Estrasburg. "Hi aniré i serà la jutgessa qui haurà de prendre una decisió, estem preparats per afrontar aquesta audiència", va insistir.

 

Foto principal: Manifestants esperant la sortida de la presó de Puigdemont / ACN