La Cort d'Apel·lacions de Sàsser ha citat el president Carles Puigdemont per al dia 4 d'octubre a les 11,30 del matí. Així ha quedat fixat en la resolució de la presidenta d'aquest tribunal pel qual el polític independentista ha sortit de la presó en llibertat i sense mesures cautelars.

El text no fixa cap restricció a la llibertat de moviments de Puigdemont, tampoc a la seva sortida d'Itàlia. De moment, des de l'entorn de Puigdemont, s'assegura que la voluntat és seguir amb l'agenda prevista. El president va ser detingut ahir per la policia italiana quan viatjava a l'Alguer provinent de Brussel·les.

El fiscal admet la immunitat

L'escrit de la jutja del Tribunal d'Apel·lacions, Plinia Azzena, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, subratlla que la fiscalia no ha demanat mesures cautelars perquè això "comprometria greument", entre d'altres coses, el dret de Puigdemont com a eurodiputat a participar lliurement a les reunions del Parlament Europeu. Considera que la seva immunitat es manté "encara intacta" quan es tracta de preservar la seva activitat parlamentària i que les cautelars comprometrien de "manera greu" el seu dret a viatjar lliurement per participar al ple.

En aquest sentit, cita l'article 9.2 del protocol número 7 sobre privilegis i immunitats dels eurodiputats on s'estableix que mentre el Parlament estigui en període de sessions els diputats no podran ser detinguts en cap estat membre de la UE.

Coincideix amb el TGUE

El text de la Cort d'Apel·lacions recull els argument que ha esgrimit la defensa de Carles Puigdemont i l'argument del Tribunal General de la UE en el sentit que l'apertura del procediment de qüestions prejudicials comporta la suspensió de l'euroordre fins que es pronunciï el tribunal de Luxemburg.

Així mateix recorda tot l'argumentari exposat pel Tribunal General de la UE sobre la decisió de Bèlgica contra l'extradició de Lluís Puig i les qüestions prejudicials presentades pel jutge instructor. 

Revés al Suprem

Amb tot plegat, la decisió del tribunal desestima sense embuts la petició del Suprem que es basava en l'afirmació que l'euroordre seguia vigent des que va ser dictada el 2019.  Segons l'argument del jutge instructor, les qüestions prejudicials que va presentar només afectaven al pols amb Bèlgica pel rebuig dels tribunals d'aquell país a extradictar el conseller Lluís Puig, mentre que a la resta de països l'euroordre seguia vigent.

La decisió de la Cort d'Apel·lacions representa doncs un nou revés a la persecució judicial de Llarena contra Puigdemont i se suma a la que ja va rebre al tribunal alemanya d'Schleswig-Holstein, als diferents tribunals belgues i a Escòcia.

Puigdemont ha sortit en llibertat aquesta mateixa tarda després de passar la nit a la presó.

 

A la imatge principa, el president Carles Puigdemont / Efe