ERC, JxCat, la CUP, PNB, BNG, Más País, Compromís i EH Bildu tornaran a presentar al Congrés una petició per crear una comissió d'investigació sobre el rei emèrit Joan Carles I. Concretament, el que volen que investigui el Congrés és la trama vinculada a les "presumptes il·legalitats" comeses per membres de la Casa Reial amb l'Aràbia Saudita. Aquesta és la segona vegada que es presenta aquesta petició al Congrés amb l'única diferència que aquest cop no hi ha Unidas Podemos entre els partits que ho demanen.

Segons un comunicat, les vuit formacions polítiques que presenten la petició ho fan pels indicis de presumptes delictes amb la implicació de Joan Carles relacionats amb el "blanqueig de capitals, cobrament de comissionsfrau fiscal" després que aquest dimarts se sabés que la Fiscalia Anticorrupció del Tribunal Suprem investigarà el rei emèrit precisament per una comissió cobrada de l'Aràbia Saudita per la construcció de l'AVE entre Medina i la Meca.

Per altra part, aquesta petició arriba després de les polèmiques declaracions de l'examant del rei emèrit, l'empresària Corinna zu Sayn-Wittgenstein, en les quals afirma que hauria rebut pressions i fins i tot amenaces per part dels serveis secrets espanyols i de la Casa Reial per, suposadament, "confiscar documentació comprometedora per a Joan Carles". A més a tot això se li suma que Corinna també apunta que Felip VI coneix aquesta campanya d'assetjament, difamació i persecució contra ella i la seva família.

Sense sorpreses, el PP rebutja la petició

Després de l'anunci de la presentació de la proposta, el secretari general del Partit Popular, Teodoro García Egea, ja ha rebutjat la possibilitat que es creï una comissió per investigar l'excap de l'estat espanyol o els contractes per a la construcció de l'AVE a la Meca i ho ha justificat assegurant que és la justícia qui ho ha de fer i no el Congrés.

García Egea ha assegurat que és "bàsic" en democràcia que cada poder de l'Estat s'ocupi de la comesa que té assignada, sobretot ara que el Congrés té una "ingent labor" amb la tasca de reconstrucció per reimpulsar Espanya després de la pandèmia del coronavirus.

L'últim veto

Fins ara, el Congrés, amb els vots del PSOE, el PP i Vox, ha vetat totes les temptatives anteriors per investigar el rei emèrit, seguint el criteri dels serveis jurídics de la Cambra sobre la inviolabilitat de la Corona que s'estableix a la Constitució. "No procedeix l'admissió a tràmit tenint en compte la posició institucional del cap de l'Estat en el marc constitucional i, especialment, el que es disposa en els articles 56.3 i 65 de la Constitució, així com la interpretació que referent a això s'ha fet per la jurisprudència del Tribunal Constitucional i els precedents existents en la Cambra", van subratllar els lletrats de la Cambra l'última vegada que es va tractar aquest assumpte en la Mesa, el mes de març passat.